Politie, boete

‘Geef steeds hogere boetes aan verkeersaso’s’

Automobilisten die steeds opnieuw overtredingen op de weg begaan, moeten bij elke nieuwe boete een hoger bedrag neertellen. Dat stelt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in het rapport ‘Sancties in het verkeer‘. Het progressieve systeem zou asociaal gedrag in het verkeer kunnen verminderen.

Met de invoering van zo’n systeem zou er niet per definitie sprake zijn van zwaarder straffen, wel van straffen op maat. Het is mild bij een eerste overtreding, maar wordt strenger naarmate meer fouten in het verkeer worden begaan. Met het trapsgewijs zwaarder beboeten, hoeft iemand die één keer een vergissing maakt in het verkeer niet meer hetzelfde bedrag te betalen als iemand die jaarlijks meerdere malen in herhaling valt.

Boetes

Volgens het rapport zegt herhaling van een overtreding veel over de automobilist. “Bij frequente overtredingen is kennelijk sprake van hardleerse, kwaadwillende overtreders. Dan moet ook het strafsysteem hierop aansluiten.” De onderzoekers vinden dat op basis van Nederlands onderzoek naar de relatie tussen overtredingen en ongevallen zo’n systeem ook wetenschappelijk te verantwoorden is.

Het huidige Nederlandse boetesysteem is in 1992 ingevoerd. Met de Wet Mulder worden kleine verkeersvergrijpen niet strafrechtelijk behandeld. Bij betaling van de boete is de overtreding dus afgehandeld en kan de automobilist weer met een schone lei aan het verkeer deelnemen.

Overtredingen

Net als veel andere Europese landen kent ook Nederland een puntensysteem. Maar dat systeem verliest volgens de onderzoekers in de loop der jaren aan effect. “In het eerste jaar na de introductie van een puntenstelsel is er vaak wel een daling van het aantal verkeersslachtoffers te zien, maar in daaropvolgende jaren is het effect al niet meer zichtbaar.”

In de maanden mei, juni, juli en augustus van dit jaar zijn in het totaal meer dan 3,4 miljoen boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen. Dat zijn er enkele honderdduizenden meer dan diezelfde periode in 2012. In meer dan 80 procent van de gevallen ging het om overtredingen van de maximumsnelheid.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Geef steeds hogere boetes aan verkeersaso’s’”

Hennie Boumans|20.10.13|18:42

En als je dan Ambassadepersoneel hebt die geregeld in de fout gaan,kan je met hoge boetes komen,maar worden toch niet betaald.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Geef steeds hogere boetes aan verkeersaso’s’ | RijschoolPro
Politie, boete

‘Geef steeds hogere boetes aan verkeersaso’s’

Automobilisten die steeds opnieuw overtredingen op de weg begaan, moeten bij elke nieuwe boete een hoger bedrag neertellen. Dat stelt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in het rapport ‘Sancties in het verkeer‘. Het progressieve systeem zou asociaal gedrag in het verkeer kunnen verminderen.

Met de invoering van zo’n systeem zou er niet per definitie sprake zijn van zwaarder straffen, wel van straffen op maat. Het is mild bij een eerste overtreding, maar wordt strenger naarmate meer fouten in het verkeer worden begaan. Met het trapsgewijs zwaarder beboeten, hoeft iemand die één keer een vergissing maakt in het verkeer niet meer hetzelfde bedrag te betalen als iemand die jaarlijks meerdere malen in herhaling valt.

Boetes

Volgens het rapport zegt herhaling van een overtreding veel over de automobilist. “Bij frequente overtredingen is kennelijk sprake van hardleerse, kwaadwillende overtreders. Dan moet ook het strafsysteem hierop aansluiten.” De onderzoekers vinden dat op basis van Nederlands onderzoek naar de relatie tussen overtredingen en ongevallen zo’n systeem ook wetenschappelijk te verantwoorden is.

Het huidige Nederlandse boetesysteem is in 1992 ingevoerd. Met de Wet Mulder worden kleine verkeersvergrijpen niet strafrechtelijk behandeld. Bij betaling van de boete is de overtreding dus afgehandeld en kan de automobilist weer met een schone lei aan het verkeer deelnemen.

Overtredingen

Net als veel andere Europese landen kent ook Nederland een puntensysteem. Maar dat systeem verliest volgens de onderzoekers in de loop der jaren aan effect. “In het eerste jaar na de introductie van een puntenstelsel is er vaak wel een daling van het aantal verkeersslachtoffers te zien, maar in daaropvolgende jaren is het effect al niet meer zichtbaar.”

In de maanden mei, juni, juli en augustus van dit jaar zijn in het totaal meer dan 3,4 miljoen boetes uitgeschreven voor verkeersovertredingen. Dat zijn er enkele honderdduizenden meer dan diezelfde periode in 2012. In meer dan 80 procent van de gevallen ging het om overtredingen van de maximumsnelheid.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “‘Geef steeds hogere boetes aan verkeersaso’s’”

Hennie Boumans|20.10.13|18:42

En als je dan Ambassadepersoneel hebt die geregeld in de fout gaan,kan je met hoge boetes komen,maar worden toch niet betaald.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.