Tussentijds papieren kentekenbewijs omwisselen nu mogelijk

Automobilisten met een papieren kentekenkaart kunnen het document sinds deze week inwisselen voor een kunststof exemplaar op creditcardformaat. De zogenaamde kentekencard wordt sinds januari van dit jaar al bij nieuwe voertuigen afgegeven en vervangt het papieren bewijs. Inwisselen van het papieren kentekenbewijs voor een plastic kaart is voor de al bestaande voertuigen niet verplicht, zo laat de RDW weten. “Maar het voordeel van de kentekencard is dat hij veilig en handzaam is. Hij is lastiger na te maken en daarmee minder gevoelig voor fraude.”

Bestaande voertuigen krijgen de kentekencard nu standaard bij vermissing of vervanging van het kentekenbewijs of als het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar wordt overgeschreven. Tussentijds inwisselen van het papieren exemplaar voor het plastic plaatje is nu dus ook mogelijk. Aanvragen kan via de website van de RDW en kost een kleine tien euro.

Kentekencard

Het kentekenbewijs op creditcardformaat vervangt sinds begin dit jaar het tweedelige papieren exemplaar. De nieuwe vorm zou niet alleen gebruiksvriendelijker, maar ook minder fraudegevoelig zijn. Op de zogenaamde ‘kentekencard‘ met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder. En in plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Die code is nodig als het voertuig wisselt van eigenaar of geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt.

Bij aankoop van nieuwe voertuigen worden er sinds dit jaar geen papieren kentekenbewijzen meer uitgegeven. De RDW stelde eerder te verwachten dat de kentekenbewijzen op creditcardformaat het papier in 2019 grotendeels vervangen hebben. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet de nieuwe procedure mensen ‘tijd, gedoe en kosten’ gaan besparen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.