Verkoop nieuwe auto’s fors gestegen

Foto beeldbank VW

De verkoop van nieuwe personenauto’s is flink gestegen. Afgelopen januari werden in Nederland 51.536 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is 27,1 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar (40.542). Dat blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat er in de eerste maand van het jaar meer dan 50.000 registraties werden genoteerd. BOVAG en RAI Vereniging verwachten voor heel 2017 een verkooptotaal van 415.000, oftewel 8,5 procent meer dan de 382.825 vorig jaar.

Bijtelling

Een belangrijke oorzaak voor de hoge verkoopcijfers is de bijtellingsverlaging van 25 naar 22 rocent. Voor auto’s die na 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, gelden voor zakelijke rijders nog maar twee bijtellingstarieven: 4 procent voor vol-elektrische en waterstofvoertuigen en 22 procent voor alle andere auto’s.

Voor veel zakelijke rijders loonde het om de aankoop naar een nieuwe auto uit te stellen tot na de jaarwisseling. In voorgaande jaren was als gevolg van fiscale wijzigingen telkens juist een tegengesteld effect te zien, met pieken in december.

Populairste auto’s

De meest geregistreerde merken in januari 2017 zijn Volkswagen (16,4 procent marktaandeel), Opel (7,8 procent), Kia (6,5 procent), Renault (6,2 procent) en Peugeot: (6,1 procent).

Vier modellen van Volkswagen staan in de top vijf van de meest geregistreerde modellen in januari 2017, namelijk de Polo (4,3 procent) marktaandeel, UP! (3,8 procent), Golf (3,5 procent) en de Tiguan (2,9 procent). Op de vijfde plek staat de Kia Picanto met 2,3 procent.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop nieuwe auto’s fors gestegen | RijschoolPro

Verkoop nieuwe auto’s fors gestegen

Foto beeldbank VW

De verkoop van nieuwe personenauto’s is flink gestegen. Afgelopen januari werden in Nederland 51.536 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Dat is 27,1 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar (40.542). Dat blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Het is voor het eerst sinds 2012 dat er in de eerste maand van het jaar meer dan 50.000 registraties werden genoteerd. BOVAG en RAI Vereniging verwachten voor heel 2017 een verkooptotaal van 415.000, oftewel 8,5 procent meer dan de 382.825 vorig jaar.

Bijtelling

Een belangrijke oorzaak voor de hoge verkoopcijfers is de bijtellingsverlaging van 25 naar 22 rocent. Voor auto’s die na 1 januari 2017 op kenteken zijn gezet, gelden voor zakelijke rijders nog maar twee bijtellingstarieven: 4 procent voor vol-elektrische en waterstofvoertuigen en 22 procent voor alle andere auto’s.

Voor veel zakelijke rijders loonde het om de aankoop naar een nieuwe auto uit te stellen tot na de jaarwisseling. In voorgaande jaren was als gevolg van fiscale wijzigingen telkens juist een tegengesteld effect te zien, met pieken in december.

Populairste auto’s

De meest geregistreerde merken in januari 2017 zijn Volkswagen (16,4 procent marktaandeel), Opel (7,8 procent), Kia (6,5 procent), Renault (6,2 procent) en Peugeot: (6,1 procent).

Vier modellen van Volkswagen staan in de top vijf van de meest geregistreerde modellen in januari 2017, namelijk de Polo (4,3 procent) marktaandeel, UP! (3,8 procent), Golf (3,5 procent) en de Tiguan (2,9 procent). Op de vijfde plek staat de Kia Picanto met 2,3 procent.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.