Autobanden

Nederlandse automobilist rijdt met veel te lage bandenspanning rond

Zo’n 60 procent van de Nederlandse automobilisten rijdt rond met een te lage bandenspanning. Dat is nadelig voor de verkeersveiligheid, het milieu en de portemonnee, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vandaag start daarom de campagne ‘Geef je banden lucht’, om automobilisten te wijzen op de voordelen van een ‘vers opgepompte band’.

Autorijden met banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger en beter voor het milieu, meldt het ministerie maandag. “De juiste spanning zorgt voor meer grip (een kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert automobilisten al snel 100 euro per jaar op.” De campagne ‘Geef je banden lucht’ wijst automobilisten op de voordelen van een vers opgepompte band.

Elke twee maanden

Volgens het ministerie is het controleren van de banden nog lang geen routine onder de Nederlandse automobilist. “De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn.”

Volgens Chris Hottentot van de ANWB zorgt een garagebedrijf bij een beurt of APK voor de juiste bandenspanning. Maar de banden verliezen tussentijds hun spanning: “Voor de verkeersveiligheid is het daarom noodzakelijk dat iedere automobilist zijn banden regelmatig controleert en op de juiste spanning houdt.”

Klimaatdoelen

Volgens staatssecretaris Stientje Van Veldhoven draagt een juiste bandenspanning bovendien bij aan het halen van de Klimaatdoelen. “Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen, waaronder het ministerie I&W, VACO, RAI-vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA.

Lees ook: ‘Sommige truckers hebben geen flauw benul of ze veilig rijden’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.