Steeds meer ouderen naar CBR vanwege gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft vorig jaar meer dan 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag, tien procent meer dan een jaar eerder, meldt het AD. Pechtold noemt deze kwestie een ‘maatschappelijk vraagstuk’ en een ‘vraag voor de toekomst binnen de politiek’.
In 2023 heeft de politie 1589 75-plussers naar het CBR gestuurd, schrijft het AD. Bijna 600 van hen waren ouder dan 85 jaar. Een jaar eerder waren nog tien procent minder 75-plussers de klos: 1436 mensen. Zij zijn door de politie doorgestuurd omdat een agent twijfelde of de senior ‘wel in controle was’. Dat kan gebeuren na een aanrijding of ander, opvallend verkeersgedrag.
De ouderen die worden doorgestuurd naar het CBR gaan volgens een woordvoerder de ‘mededelingenprocedure’ in, waarvan de uitkomst van tevoren niet vast staat. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ze hun rijbewijs in moeten leveren, dat hen een educatieve maatregel (EMA/EMD) wordt opgelegd of dat ze twee testen moeten afleggen. Eén test is een theoretische toets van de verkeersregels, in de tweede test wordt de rijvaardigheid gecontroleerd. De kosten hiervoor zijn meer dan 400 euro.
Discriminatie
In het online radioprogramma ‘Spraakmakers’ reageert CBR-directeur Alexander Pechtold maandag op het nieuws over het toenemend aantal 75-plussers dat door de politie naar het CBR wordt gestuurd. “Dat er een gevoel van discriminatie is, snap ik. Ik snap ook dat het een hoop geld is. Door de vergrijzing is dit onderwerp steeds pregnanter. Hoe gaan we met senioren om in het verkeer?”
Pechtold noemt de kwestie dan ook een ‘maatschappelijk vraagstuk’ en een ‘vraag voor de toekomst binnen de politiek’.
Lees ook: