Stemming Tweede Kamer

Minister: verleng rijbewijs 75-plusser met een jaar

Stemming Tweede Kamer

Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de grote vertragingen, lange wachttijden en de slechte bereikbaarheid van het CBR.

Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dit niet gaat lukken. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat grijpt in en stelt een administratieve verlenging van het rijbewijs van 75-jarigen voor. Door de senioren een jaar respijt te geven krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken.

Gevaar voor verkeersveiligheid

Invoering van de administratieve verlenging van het rijbewijs duurt zes tot negen maanden, maar Van Nieuwenhuizen wil “gezien de urgentie” bekijken of de maatregel daarop vooruitlopend al kan worden ingevoerd. Ze wil de duur van de maatregel zo beperkt mogelijk houden. Ze overlegt nog met Justitie en Veiligheid over de handhaving.

Door alle vertragingen moeten risicogroepen ook steeds langer wachten. Het gaat dan om mensen die zich na een operatie bij het CBR melden voor een herkeuring. Ook vreest de minister dat mensen door de wachttijden in de verleiding kunnen komen om te liegen over hun gezondheid waardoor de verkeersveiligheid in gevaar kan komen.

Voorwaarden voor verlenging

Ouderen die voor een jaar verlenging in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het huidige rijbewijs voor de normale termijn zijn afgegeven en niet zijn gevorderd door de politie. Ook moeten de desbetreffende mensen blijven meewerken aan het verkrijgen van het oordeel over hun medische rijgeschiktheid. De verzekeraars zien volgens de minister geen bezwaren.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag in een plenair debat met de minister over het CBR.

Lees ook: Aantal gedupeerden door wachttijden CBR opnieuw gestegen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “Minister: verleng rijbewijs 75-plusser met een jaar”

Boudewijn Pijnappel|20.06.19|21:53

Schaf eerst eens de leeftijdsdiscriminatie af!! Want als je rijbewijs verlengd wordt op je 64ste dan hoef je pas gekeurd te worden op je 79ste (74 plus 5 jaar!). Verloopt je rijbewijs op je 65ste levensjaar dan moet de 5 jaarlijkse keuring beginnen vanaf je 75ste!!!
Zet iedereen vanaf heden op 77 jaar!! Het CBR krijgt even lucht, leeftijdsdiscriminatie is opgelost en wachttijden zijn voorbij.

Ekstijn|30.06.19|10:54

Geachte Cora van Nieuwenhuizen. Ach, natuurlijk, Uw kind is niet door een onbekwame en incompetente chauffeur doorgereden, waardoor U vanuit een economisch of persoonlijk belang beslissingen durft te maken.

Ekstijn|30.06.19|10:55

Mijn zoon Milan is 5 jaar geleden wèl op die manier doodgereden! Samen met de sindsdien inmiddels 3000 ( gemiddeld 600 per jaar) andere overledenen, die U nu niet op andere gedachten kunnen brengen! Dat plaats U onder al die andere onbekwame en incompetente chauffeurs, die ‘gewoon’ mensen mogen doodrijden.

Ekstijn|30.06.19|10:57

Mag ik U een ideetje influisteren?! Iedereen dient bij nieuw en bij een verlenging van het rijbewijs een degelijke èn verplichte fysieke èn psychische keuring te ondergaan. Hoe ouder je bent, des te korter de wachtlijst en 75-plussers met voorrang testen! U mag er nog wel even over nadenken, maar niet te lang, want statistisch gezien zijn er na vandaag aankomend het weekend alweer minstens 2 doden te betreuren!

Mario Tielemans|15.08.19|16:37

Blijf me verbazen wat 75+ers VOOR hebben op beroepschauffeurs die van hun rijbewijs moeten leven. Dus waarom zouden zij geen voorrang krijgen bij de behandeling van hun rijbewijs-aanvraag. Zij moeten ook het geld binnen brengen voor de uitkering van die 75+ers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.