Lesvoertuig

‘Schaf CBR-keuring voor autisten af’

Blom, vrachtauto, lesauto, L
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen “enkel relevant verband” tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

“Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden”, zegt Karol Henke, directeur van de NVA. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee maanden meer dan honderd klachten binnengekomen over de “peperdure en trage keuring, en misstanden bij het CBR”. De extra kosten ervan bedragen vaak 300 tot 400 euro.

De NVA deed navraag bij diverse instanties en organisaties, waaronder rijscholen, en pluisde onderzoeken naar verkeersveiligheid uit. De vereniging concludeert dat er geen verband bestaat tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

Verdienmodel

De keuring stelt volgens directeur Henke inhoudelijk weinig voor. “Iedereen slaagt, het is gewoon een verdienmodel van het CBR.”

Zodra iemand zich bij de rijschool inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van autisme, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken.

Achterhaalde gedachte

In Nederland leven zo’n 200.000 mensen met autisme, en al deze mensen moeten de keuring doorlopen. Henke zegt: “Vroeger dachten we dat vrouwen niet geschikt zouden zijn om te autorijden. Gelukkig hebben we afscheid genomen van die achterhaalde gedachte. Bij mensen met autisme echter blijkt dat volstrekt ongegronde onderscheid echter nog altijd springlevend. Niet alleen schandalig, maar ook vernederend.”

De NVA pleit voor het snel doorvoeren van concrete maatregelen door de politiek.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “‘Schaf CBR-keuring voor autisten af’”

Jos Mekenkamp|22.08.19|13:28

En doe dat meteen ook even voor Adhd en ADD.

Jos Mekenkamp|22.08.19|13:30

En doe dat meteen even voor ADHD en ADD.

Kees Nas|22.08.19|15:09

Helemaal mee eens. Iemand is oas een autist zodra een arts dit heeft bevestigd. Als de ouders dit stempel niet willen is het officieel geen autist. Dit werkt hetzelfde met ADHD. Gedoe om maar mensen op kosten te jagen

Jannette Vermeer-Schouten|22.08.19|15:27

Afschaffen!!! Gesprekje met onafhankelijk iemand kost 90 euro!! Tenslotte duurt het weken/maanden voordat de verklaring binnen is!!!
Zo sneu dit!!! Je wil geen stempel hebben maar krijgt hem zo vanzelf wel.
Ik noem dit discriminatie en je moet er nog voor betalen ook!!!!

Jan Heijkoop|23.08.19|00:06

We hebben te maken met weerbarstige organisatie als het CBR die ook de minister adviseert. Er wordt idd regelmatig m.i. geheel onterecht iemand afgekeurd terwijl de onbekwaam geworden senioren veel milder worden beoordeeld. Daarnaast wekt het CBR m.i. de indruk hen van de weg willen weren door hen te vroeg deze rijtest af te dwingen, waarbij menig leerling zonder een beperking ook niet doorkomt Het is niet geheel onterecht als deze procedure blijft bestaan. Maar dat heeft een heel andere reden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Schaf CBR-keuring voor autisten af’ | RijschoolPro
Lesvoertuig

‘Schaf CBR-keuring voor autisten af’

Blom, vrachtauto, lesauto, L
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen op om CBR-keuringen voor mensen met autisme af te schaffen. Volgens de patiëntenorganisatie bestaat er geen “enkel relevant verband” tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

“Sterker nog, mensen met autisme blijken, zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald, gemiddeld veiliger te rijden”, zegt Karol Henke, directeur van de NVA. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee maanden meer dan honderd klachten binnengekomen over de “peperdure en trage keuring, en misstanden bij het CBR”. De extra kosten ervan bedragen vaak 300 tot 400 euro.

De NVA deed navraag bij diverse instanties en organisaties, waaronder rijscholen, en pluisde onderzoeken naar verkeersveiligheid uit. De vereniging concludeert dat er geen verband bestaat tussen rijvaardigheid en de diagnose autisme.

Verdienmodel

De keuring stelt volgens directeur Henke inhoudelijk weinig voor. “Iedereen slaagt, het is gewoon een verdienmodel van het CBR.”

Zodra iemand zich bij de rijschool inschrijft om te beginnen met rijlessen, wordt gevraagd om een gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer wordt ingevuld dat er sprake is van autisme, moet diegene verplicht deelnemen aan een extra keuring, waaruit de rijgeschiktheid moet blijken.

Achterhaalde gedachte

In Nederland leven zo’n 200.000 mensen met autisme, en al deze mensen moeten de keuring doorlopen. Henke zegt: “Vroeger dachten we dat vrouwen niet geschikt zouden zijn om te autorijden. Gelukkig hebben we afscheid genomen van die achterhaalde gedachte. Bij mensen met autisme echter blijkt dat volstrekt ongegronde onderscheid echter nog altijd springlevend. Niet alleen schandalig, maar ook vernederend.”

De NVA pleit voor het snel doorvoeren van concrete maatregelen door de politiek.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

5 reacties op “‘Schaf CBR-keuring voor autisten af’”

Jos Mekenkamp|22.08.19|13:28

En doe dat meteen ook even voor Adhd en ADD.

Jos Mekenkamp|22.08.19|13:30

En doe dat meteen even voor ADHD en ADD.

Kees Nas|22.08.19|15:09

Helemaal mee eens. Iemand is oas een autist zodra een arts dit heeft bevestigd. Als de ouders dit stempel niet willen is het officieel geen autist. Dit werkt hetzelfde met ADHD. Gedoe om maar mensen op kosten te jagen

Jannette Vermeer-Schouten|22.08.19|15:27

Afschaffen!!! Gesprekje met onafhankelijk iemand kost 90 euro!! Tenslotte duurt het weken/maanden voordat de verklaring binnen is!!!
Zo sneu dit!!! Je wil geen stempel hebben maar krijgt hem zo vanzelf wel.
Ik noem dit discriminatie en je moet er nog voor betalen ook!!!!

Jan Heijkoop|23.08.19|00:06

We hebben te maken met weerbarstige organisatie als het CBR die ook de minister adviseert. Er wordt idd regelmatig m.i. geheel onterecht iemand afgekeurd terwijl de onbekwaam geworden senioren veel milder worden beoordeeld. Daarnaast wekt het CBR m.i. de indruk hen van de weg willen weren door hen te vroeg deze rijtest af te dwingen, waarbij menig leerling zonder een beperking ook niet doorkomt Het is niet geheel onterecht als deze procedure blijft bestaan. Maar dat heeft een heel andere reden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.