SWOV: ‘Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd’
Rapport

SWOV: ‘Rijopleiding B kan uitgebreid en verbeterd worden’

"Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke trainingsmethoden effectief zijn in de rijopleiding" Foto: Sirozy/Shutterstock

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vindt dat de rijopleiding B op een aantal didactische onderdelen kan worden uitgebreid en verbeterd. Het betreft onderwerpen als gevaarherkenning, risico-inzicht, motivatie en sociale weerbaarheid.

Dat concludeert het instituut op basis van zijn eigen rapport ‘Hoe leren we jonge automobilisten veilig verkeersgedrag?’, waarin is onderzocht hoe de rijopleiding B idealiter vormgegeven zou kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat niet een gebrek aan basisvaardigheden zorgt voor het verhoogde ongevalsrisico onder jonge automobilisten, maar dat gebrek aan ‘hogere-ordevaardigheden’ de boosdoener is.

Dit zijn vaardigheden als gevaarherkenning, risico-inzicht, kalibratie, motivatie en sociale weerbaarheid. “Op gevaarhekenning wordt al getoetst, maar het verdient in de praktijklessen en het praktijkexam meer aandacht. Ook kan een modulaire opbouw van de moeilijkheidsgraad van het lestraject de rijopleiding verbeteren”, aldus SWOV “De hoge-ordevaardigheden worden dus nog onvoldoende behandeld in de rijopleiding. Maar over deze vaardigheden is uit de onderwijskunde bekend dat ze te trainen zijn. Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke trainingsmethoden effectief zijn in de rijopleiding.”

Brandbrief

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een brandbrief van de Alliantie Samen Sterk waarin zorgen worden geuit over de rijschoolbranche. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onderzocht welke structurele verbeteringen van de rijschoolbranche de kwaliteit van de rijopleiding kunnen vergroten, waarna het Nationaal Leerplan is opgesteld. Het rapport van SWOV moet de kennis bieden die nodig is om de voorgestelde aanpassingen aan de rijopleiding wetenschappelijk te onderbouwen.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

SWOV: ‘Rijopleiding B kan uitgebreid en verbeterd worden’ | RijschoolPro
SWOV: ‘Rijopleiding B kan worden uitgebreid en verbeterd’
Rapport

SWOV: ‘Rijopleiding B kan uitgebreid en verbeterd worden’

"Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke trainingsmethoden effectief zijn in de rijopleiding" Foto: Sirozy/Shutterstock

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vindt dat de rijopleiding B op een aantal didactische onderdelen kan worden uitgebreid en verbeterd. Het betreft onderwerpen als gevaarherkenning, risico-inzicht, motivatie en sociale weerbaarheid.

Dat concludeert het instituut op basis van zijn eigen rapport ‘Hoe leren we jonge automobilisten veilig verkeersgedrag?’, waarin is onderzocht hoe de rijopleiding B idealiter vormgegeven zou kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat niet een gebrek aan basisvaardigheden zorgt voor het verhoogde ongevalsrisico onder jonge automobilisten, maar dat gebrek aan ‘hogere-ordevaardigheden’ de boosdoener is.

Dit zijn vaardigheden als gevaarherkenning, risico-inzicht, kalibratie, motivatie en sociale weerbaarheid. “Op gevaarhekenning wordt al getoetst, maar het verdient in de praktijklessen en het praktijkexam meer aandacht. Ook kan een modulaire opbouw van de moeilijkheidsgraad van het lestraject de rijopleiding verbeteren”, aldus SWOV “De hoge-ordevaardigheden worden dus nog onvoldoende behandeld in de rijopleiding. Maar over deze vaardigheden is uit de onderwijskunde bekend dat ze te trainen zijn. Vervolgonderzoek moet uitwijzen welke trainingsmethoden effectief zijn in de rijopleiding.”

Brandbrief

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een brandbrief van de Alliantie Samen Sterk waarin zorgen worden geuit over de rijschoolbranche. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft onderzocht welke structurele verbeteringen van de rijschoolbranche de kwaliteit van de rijopleiding kunnen vergroten, waarna het Nationaal Leerplan is opgesteld. Het rapport van SWOV moet de kennis bieden die nodig is om de voorgestelde aanpassingen aan de rijopleiding wetenschappelijk te onderbouwen.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.