De Tweede Kamer debatteert woensdagavond met Cora van Nieuwenhuizen over de aanhoudende problemen bij het CBR. Het verlengen van rijbewijzen voor onder anderen 75-plussers, waar een medische keuring voor nodig is, duurt veel langer dan normaal door technische mankementen.

Daarom wil het CDA dat gedupeerden, desnoods financieel, worden gecompenseerd. Naast de kosten van een mogelijke spoedprocedure, moet er volgens de partij ook een ‘echte’ compensatie komen, in de vorm van geld, een gratis nieuw rijbewijs of een periode gratis met het openbaar vervoer.

Van Nieuwenhuizen laat in het plenaire debat in de Tweede Kamer op woensdagavond 11 september weten dat momenteel al 84.000 euro aan meer dan 2.000 mensen heeft uitgekeerd als schadevergoeding. Volgens haar is er voldoende bekendheid van de regeling die er is voor schadevergoeding.

In de kou

Volgens Kamerlid Wytske de Pater-Postma blijven gedupeerden “in de kou staan en zich machteloos voelen”. De minister is het volgens het CDA “moreel verplicht” iets terug te doen voor deze groep. Via een motie roept de partij Van Nieuwenhuizen dan ook op te onderzoeken op welke manier gedupeerden gecompenseerd kunnen worden. Over de motie wordt donderdag 12 september gestemd.

De kwestie is veel partijen een doorn in het oog. De coalitie eiste eerder al maandelijkse rapportages van de minister, die het CBR in februari onder curatele stelde.

D66 en CDA eisen verder dat de bewindsvrouw de coulanceregeling, waarbij het rijbewijs van gedupeerden automatisch met een jaar wordt verlengd, sneller invoert dan 1 december, zoals eerder beloofd. Eind oktober wordt duidelijk of snellere invoering van de regeling toch mogelijk is.