‘De auto van de toekomst is elektrisch, verbonden en gedeeld’ 

Trilogie EZ-GO, EZ-PRO, EZ-ULTIMO

In de toekomst zijn auto’s elektrisch, online met elkaar verbonden en een gedeeld goed. Een rijbewijs is overbodig, want de auto van de toekomst heeft geen bestuurder. Op de Dutch Design Week in Eindhoven kijkt automerk Renault in de glazen bol vooruit naar het jaar 2030. 

Elk jaar vindt in oktober de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het is een van de grootste designevenementen binnen Europa, Eindhoven trekt tijdens de week zo’n 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Op meer dan 100 locaties in de stad zijn installaties, evenementen, lezingen en festiviteiten te bekijken en bezoeken. De DDW focust op design voor de toekomst en de toekomst van design. Mobiliteit is een van de belangrijke thema’s van het evenement, het overkoepelende thema is ‘If not now, then when?’

Conceptauto’s  

Renault presenteert op een van de grotere evenementlocaties, het Klokgebouw, drie conceptauto’s die aansluiten op hun toekomstvisie: EZ Go, EZ Pro en EZ Ultimo. Alledrie de auto’s zijn zelfrijdend. De Go is bedoeld voor personenvervoer in de stad, in de auto is ruimte voor ongeveer vier mensen. De auto is gedeeld en heeft geen eigenaar, hij rijdt geen vaste routes, maar is daar waar hij nodig is. De Pro is een zakelijk model, bedoeld om bijvoorbeeld pakketjes te bezorgen, de zogeheten ‘last mile delivery’. Dit model is eveneens bedoeld om te delen; bezorgers hoeven niet ieder voor zich met pakketjes de stad, maar delen de lading. De Ultimo is een luxe variant, bedoeld om in luxe en privé met de auto jezelf te verplaatsen. Voor alledrie de modellen geldt dat een hoge mate van verbondenheid nodig is. De Go moet bijvoorbeeld weten waar passagiers zich bevinden en waar ze naartoe moeten. Laurens van den Acker gaat over design en ontwikkeling bij Renault. Hij gaf een lezing aan het begin van de designweek. Zijn boodschap: ‘mobiliteit heeft invloed op ons allemaal en is cruciaal voor een goed functionerende maatschappij’. 

Logeerkamer

Verderop in Eindhoven, op het Ketelhuisplein, is nog automodel Symbioz te zien, ook van Renault. De Symbioz brengt de auto en de woning bij elkaar. Het automodel is onderdeel van een installatie waarbij auto en huis uit dezelfde materialen zijn opgetrokken en de auto als een extra ruimte bij het huis wordt getrokken. Een stuur is niet nodig (want de auto is zelfrijdend), dus de auto biedt voldoende ruimte om bijvoorbeeld als logeerkamer te fungeren. 

Waar moet je zijn? 

De Dutch Design Week loopt nog tot en met 27 oktober. Wie meer over ‘mobility’ wil weten, kan een kijkje nemen in het Klokgebouw en het Ketelhuisplein, daar zijn de conceptauto’s van Renault te zien. Op het Machinekamerplein is de installatie ‘Embassy of Mobility’ te zien. 

Lees ook: VRO geeft aan rijinstructeurs bijscholing over Talking Traffic

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “‘De auto van de toekomst is elektrisch, verbonden en gedeeld’ ”

#BAAS|24.10.19|17:01

De toekomst? De auto van nu is al electrisch, gedeeld en verbonden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘De auto van de toekomst is elektrisch, verbonden en gedeeld’ | RijschoolPro

‘De auto van de toekomst is elektrisch, verbonden en gedeeld’ 

Trilogie EZ-GO, EZ-PRO, EZ-ULTIMO

In de toekomst zijn auto’s elektrisch, online met elkaar verbonden en een gedeeld goed. Een rijbewijs is overbodig, want de auto van de toekomst heeft geen bestuurder. Op de Dutch Design Week in Eindhoven kijkt automerk Renault in de glazen bol vooruit naar het jaar 2030. 

Elk jaar vindt in oktober de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het is een van de grootste designevenementen binnen Europa, Eindhoven trekt tijdens de week zo’n 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Op meer dan 100 locaties in de stad zijn installaties, evenementen, lezingen en festiviteiten te bekijken en bezoeken. De DDW focust op design voor de toekomst en de toekomst van design. Mobiliteit is een van de belangrijke thema’s van het evenement, het overkoepelende thema is ‘If not now, then when?’

Conceptauto’s  

Renault presenteert op een van de grotere evenementlocaties, het Klokgebouw, drie conceptauto’s die aansluiten op hun toekomstvisie: EZ Go, EZ Pro en EZ Ultimo. Alledrie de auto’s zijn zelfrijdend. De Go is bedoeld voor personenvervoer in de stad, in de auto is ruimte voor ongeveer vier mensen. De auto is gedeeld en heeft geen eigenaar, hij rijdt geen vaste routes, maar is daar waar hij nodig is. De Pro is een zakelijk model, bedoeld om bijvoorbeeld pakketjes te bezorgen, de zogeheten ‘last mile delivery’. Dit model is eveneens bedoeld om te delen; bezorgers hoeven niet ieder voor zich met pakketjes de stad, maar delen de lading. De Ultimo is een luxe variant, bedoeld om in luxe en privé met de auto jezelf te verplaatsen. Voor alledrie de modellen geldt dat een hoge mate van verbondenheid nodig is. De Go moet bijvoorbeeld weten waar passagiers zich bevinden en waar ze naartoe moeten. Laurens van den Acker gaat over design en ontwikkeling bij Renault. Hij gaf een lezing aan het begin van de designweek. Zijn boodschap: ‘mobiliteit heeft invloed op ons allemaal en is cruciaal voor een goed functionerende maatschappij’. 

Logeerkamer

Verderop in Eindhoven, op het Ketelhuisplein, is nog automodel Symbioz te zien, ook van Renault. De Symbioz brengt de auto en de woning bij elkaar. Het automodel is onderdeel van een installatie waarbij auto en huis uit dezelfde materialen zijn opgetrokken en de auto als een extra ruimte bij het huis wordt getrokken. Een stuur is niet nodig (want de auto is zelfrijdend), dus de auto biedt voldoende ruimte om bijvoorbeeld als logeerkamer te fungeren. 

Waar moet je zijn? 

De Dutch Design Week loopt nog tot en met 27 oktober. Wie meer over ‘mobility’ wil weten, kan een kijkje nemen in het Klokgebouw en het Ketelhuisplein, daar zijn de conceptauto’s van Renault te zien. Op het Machinekamerplein is de installatie ‘Embassy of Mobility’ te zien. 

Lees ook: VRO geeft aan rijinstructeurs bijscholing over Talking Traffic

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “‘De auto van de toekomst is elektrisch, verbonden en gedeeld’ ”

#BAAS|24.10.19|17:01

De toekomst? De auto van nu is al electrisch, gedeeld en verbonden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.