Mercedes Actros met camera in plaats van spiegels. foto Mercedes-Benz

Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig

Vooralsnog zijn opzetspiegels bij het examen nog gewoon verplicht, ook al zit er per 1 juli een wijziging in het Reglement Rijbewijzen aan te komen. In het gewijzigde Reglement is te lezen dat extra spiegels op een voertuig met ‘goedgekeurde zichtveldverbeterende systemen’ niet meer nodig zijn. Het CBR onderzoekt momenteel nog hoe dit in de praktijk vorm krijgt. 

In het Reglement Rijbewijzen wordt vanaf 1 juli een aantal wijzigingen doorgevoerd. Een van die wijzigingen heeft betrekking op het gebruik van extra binnen- en buitenspiegels. Die spiegels zijn niet langer verplicht, voorwaarde is wel dat er een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem aanwezig is in het voertuig en dat de rijinstructeur of examinator in de gelegenheid is het achter hem gelegen weggedeelte te overzien. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

Aanvullende eisen

In artikel 82 lid 1 van hetzelfde Reglement staat echter dat het CBR aanvullende eisen kan stellen aan examenvoertuigen. Dat is om de veiligheid te waarborgen en een goed examen te kunnen afnemen. Het rijvaardigheidsbureau onderzoekt of de zichtveldverbeterende systemen in de toekomst kan toestaan. Daarbij wordt nagegaan of de examinator zijn beoordeling adequaat kan uitvoeren. Tevens wordt gekeken naar toetstechnische gevolgen, je hoeft bijvoorbeeld niet meer over de schouder te kijken.

De consequenties voor de verkeersveiligheid worden ook nagegaan: hoe presteert een kandidaat die examen heeft gedaan in een auto met dit systeem en die vervolgens met het rijbewijs rijdt in een auto met spiegels?

Concluderend: met de wijziging in het Reglement is een voorsprong genomen op de toekomst. De goedgekeurde zichtveldverbeterende systemen komen er aan, maar de opzetspiegels zijn nog geen verleden tijd. Het sleutelwoord in de wijziging is ‘goedgekeurde’.

Lees ook: Extra spiegels vanaf juli niet meer verplicht op lesvoertuig

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig”

Anton van Hoogstraaten|02.02.20|16:03

Dus nou heb je een mooie vrachtauto zonder spiegelbeugels en dan moet je gaten gaan boren om die onnodige dingen erop te schroeven!

Hans Jeanson|03.02.20|19:56

Goed hoor die wetgeving! Het CBR kan er gewoon extra eisen bovenop bij verzinnen. Belachelijk!
Dan kan men beter de wet aanpassen, daar waar een lesvoertuig aan moet voldoen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig | RijschoolPro
Mercedes Actros met camera in plaats van spiegels. foto Mercedes-Benz

Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig

Vooralsnog zijn opzetspiegels bij het examen nog gewoon verplicht, ook al zit er per 1 juli een wijziging in het Reglement Rijbewijzen aan te komen. In het gewijzigde Reglement is te lezen dat extra spiegels op een voertuig met ‘goedgekeurde zichtveldverbeterende systemen’ niet meer nodig zijn. Het CBR onderzoekt momenteel nog hoe dit in de praktijk vorm krijgt. 

In het Reglement Rijbewijzen wordt vanaf 1 juli een aantal wijzigingen doorgevoerd. Een van die wijzigingen heeft betrekking op het gebruik van extra binnen- en buitenspiegels. Die spiegels zijn niet langer verplicht, voorwaarde is wel dat er een goedgekeurd zichtveldverbeterend systeem aanwezig is in het voertuig en dat de rijinstructeur of examinator in de gelegenheid is het achter hem gelegen weggedeelte te overzien. De wijziging geldt voor lesvoertuigen en examenvoertuigen in de categorieën B, C1, C, D1, D en E.

Aanvullende eisen

In artikel 82 lid 1 van hetzelfde Reglement staat echter dat het CBR aanvullende eisen kan stellen aan examenvoertuigen. Dat is om de veiligheid te waarborgen en een goed examen te kunnen afnemen. Het rijvaardigheidsbureau onderzoekt of de zichtveldverbeterende systemen in de toekomst kan toestaan. Daarbij wordt nagegaan of de examinator zijn beoordeling adequaat kan uitvoeren. Tevens wordt gekeken naar toetstechnische gevolgen, je hoeft bijvoorbeeld niet meer over de schouder te kijken.

De consequenties voor de verkeersveiligheid worden ook nagegaan: hoe presteert een kandidaat die examen heeft gedaan in een auto met dit systeem en die vervolgens met het rijbewijs rijdt in een auto met spiegels?

Concluderend: met de wijziging in het Reglement is een voorsprong genomen op de toekomst. De goedgekeurde zichtveldverbeterende systemen komen er aan, maar de opzetspiegels zijn nog geen verleden tijd. Het sleutelwoord in de wijziging is ‘goedgekeurde’.

Lees ook: Extra spiegels vanaf juli niet meer verplicht op lesvoertuig

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Opzetspiegels nog steeds verplicht op examenvoertuig”

Anton van Hoogstraaten|02.02.20|16:03

Dus nou heb je een mooie vrachtauto zonder spiegelbeugels en dan moet je gaten gaan boren om die onnodige dingen erop te schroeven!

Hans Jeanson|03.02.20|19:56

Goed hoor die wetgeving! Het CBR kan er gewoon extra eisen bovenop bij verzinnen. Belachelijk!
Dan kan men beter de wet aanpassen, daar waar een lesvoertuig aan moet voldoen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.