CDA: rijbewijsregeling ouderen moet ook gelden in Duitsland en België

Een coulanceregeling voor ouderen die door de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, moet ook gaan gelden voor België en Duitsland. Het CDA vindt dat Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) daar afspraken over moet maken met haar ambtgenoten in die landen.

Het CBR kampt met grote achterstanden bij de beoordeling van mensen die wegens leeftijd of ziekte periodiek een medische herkeuring moeten ondergaan. Sinds december is een coulanceregeling van kracht voor ouderen die er zelf op tijd bij zijn, maar door alle problemen niet tijdig geholpen kunnen worden. Hun rijbewijs wordt automatisch met een jaar verlengd.

Uitzondering

Die verlenging geldt alleen niet in het buitenland en dat is erg lastig voor mensen die bijvoorbeeld in een grensregio wonen. “Zij hebben vaak familie en sociale contacten net over de grens”, zegt CDA-Kamerlid Wytske Postma. Deze mensen zijn volgens haar “extra de dupe”. De coulanceregeling moet een oplossing zijn voor iedereen, maar is dat nu nog niet, aldus Postma.

Voor schrijnende gevallen is er een uitzondering mogelijk, daarover schreef RijschoolPro eerder al.

Van Nieuwenhuizen liet eerder weten dat zij geen mogelijkheden ziet om de tijdelijke verlenging ook over de grens te laten gelden, maar daarmee neemt Postma geen genoegen. De minister moet met de buurlanden om tafel, vindt zij. Mocht het langs die route niet lukken, dan oppert het CDA om voor de meest gedupeerde mensen een uitzondering te maken, zodat zij voorrang krijgen bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs.

(ANP)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CDA: rijbewijsregeling ouderen moet ook gelden in Duitsland en België | RijschoolPro

CDA: rijbewijsregeling ouderen moet ook gelden in Duitsland en België

Een coulanceregeling voor ouderen die door de problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, moet ook gaan gelden voor België en Duitsland. Het CDA vindt dat Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) daar afspraken over moet maken met haar ambtgenoten in die landen.

Het CBR kampt met grote achterstanden bij de beoordeling van mensen die wegens leeftijd of ziekte periodiek een medische herkeuring moeten ondergaan. Sinds december is een coulanceregeling van kracht voor ouderen die er zelf op tijd bij zijn, maar door alle problemen niet tijdig geholpen kunnen worden. Hun rijbewijs wordt automatisch met een jaar verlengd.

Uitzondering

Die verlenging geldt alleen niet in het buitenland en dat is erg lastig voor mensen die bijvoorbeeld in een grensregio wonen. “Zij hebben vaak familie en sociale contacten net over de grens”, zegt CDA-Kamerlid Wytske Postma. Deze mensen zijn volgens haar “extra de dupe”. De coulanceregeling moet een oplossing zijn voor iedereen, maar is dat nu nog niet, aldus Postma.

Voor schrijnende gevallen is er een uitzondering mogelijk, daarover schreef RijschoolPro eerder al.

Van Nieuwenhuizen liet eerder weten dat zij geen mogelijkheden ziet om de tijdelijke verlenging ook over de grens te laten gelden, maar daarmee neemt Postma geen genoegen. De minister moet met de buurlanden om tafel, vindt zij. Mocht het langs die route niet lukken, dan oppert het CDA om voor de meest gedupeerde mensen een uitzondering te maken, zodat zij voorrang krijgen bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs.

(ANP)

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.