Eénarmige chauffeur Gerrie Pol krijgt zijn vrachtwagenrijbewijs niet terug

Foto: Gerrie Pol

CBR-directeur Alexander Pechtold belde persoonlijk met Gerrie Pol. Ook al heeft de chauffeur met één arm al meer dan dertig jaar zijn vrachtwagenrijbewijs, het rijvaardigheidsbureau verlengt het vanwege de verkeersveiligheid niet. Pol overweegt vervolgstappen om alsnog terug de vrachtwagen in te kunnen. 

Gerrie Pol haalde met zijn verhaal de krantenkoppen. Hij heeft één arm, heeft er nooit twee gehad. Al jaren rijdt hij met de melkwagen rond voor de MTT en met het intrekken van zijn C-rijbewijs zit zijn loopbaan erop.

Er volgden Kamervragen en minister Van Nieuwenhuizen vroeg het CBR zich nog eens over de zaak te buigen. Zij houden voet bij stuk: een vrachtwagen besturen is te gevaarlijk voor Pol. Volgens de REG2000, de regeling waarin staat wat iemand wel of niet geschikt maakt om een motorrijtuig te besturen, is één arm onvoldoende om veilig te rijden. Van coulance is geen sprake, de veiligheid staat voorop. Wel mag Pol nog in de auto en op de trekker rijden.

Examen

Pol haalde in 1989 zijn C-rijbewijs, voor de invoering van die REG2000 dus. Aan de telefoon vertelt de Hoogeveense chauffeur dat zijn examen nogal een happening was. “Het CBR kwam met tien man sterk naar Groningen om het examen te beoordelen. De toenmalige directeur, Jos Faessen, zelf liet me slagen. Een jaar later maakte het CBR een reportage over mij en de mogelijkheden van de aangepaste wagen. Daarmee zijn ze trots op tournee gegaan, in ieder geval in de Benelux. Er kwam toen zelfs een Belgische delegatie kijken naar hoe ik reed op de vrachtwagen.”

Inleveren

Voor de chauffeur kwam het bericht dat hij ongeschikt is om een vrachtwagen te besturen als een verrassing. “Ik kreeg een mailtje van het CBR. Binnen acht dagen moest ik mijn rijbewijs inleveren. Geen uitleg, geen telefoontje. Ik had er zomaar overheen kunnen kijken.”

Vanwege zijn lichamelijk beperking wordt Pols bekwaamheid iedere vijf jaar opnieuw beoordeeld, afgaande op de REG2000 is hij dus al twintig jaar een gevaar op de weg. Bij het CBR is zijn dossier er steeds doorheen geglipt. Tot nu dus.

Telefoontje

Na alle commotie en tussenkomst van minister Van Nieuwenhuizen heeft CBR-directeur Pechtold persoonlijk naar Pol gebeld. “Hij zei dat het niet zo had mogen lopen, dat de communicatie beter had gemoeten. Maar ook dat mijn rijbewijs niet wordt verlengd vanwege de regels.”

De chauffeur beraadt zich nog op volgende stappen. Er loopt een petitie om hem weer in de wagen te krijgen en hij heeft contact met een jurist.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

7 reacties op “Eénarmige chauffeur Gerrie Pol krijgt zijn vrachtwagenrijbewijs niet terug”

Kees Nas|08.10.20|18:13

Wonderlijk. Woorden schieten te kort ook al weet ik niet alle details lijkt het me niet dat iemand die al dertig jaar dit werk doet een gevaar op de weg zal zijn.

Maar Pechtold zal het ongetwijfeld weer perfect doen?

Robert Wagenaar|09.10.20|05:52

Starre organisatie. Iemand die net zijn CE rijbewijs heeft gehaald, rijdt slechter als deze man. Kortzichtigheid van het CBR. Aantoonbaar bewezen dat deze chauffeur schadevrij en veilig rijdt. Maar EU regels verbieden im met een arm een voertuig te besturen. Zou eens wat meer kijken naar andere vrachtwagen chauffeurs die met een voet tegen t raam rijden, en een hand aan t stuur hebben.

Jan van der Meulen|09.10.20|17:17

Het lijkt nergens opdat ze zo met mensen om gaan in Nederland, daar komt bij dat het cbr een kut instantie is heb er zelf ook mee te maken gehad . Het zijn allemaal werklozen als ze daar niet heen konden konden ze naar de bijstand dat was beter haden we er ook geen last van.onderhouden moeten we ze toch.Zo gaan ze dus om met een hart werkende Nederlander .

Jan van der Meulen|09.10.20|17:27

Het lijkt helemaal nergens op,zo gaan ze dus met ons om een hart werkende op zoon manier onderuit hallen. Maar zo werken ze daar we moeten ze ook nog onderhouden. Het was beter dat ze allemaal die daar zijn naar de sociale dienst gingen dan hadden we er tenminste geen last van. En onderhouden moeten we ze toch. Kan er ook wel een boek over schrijven. Ik wens de chauffeur veel sterkte toe. Een schadevergoeding lijkt mij op zen plaats.

Marcel Noorman|09.10.20|19:09

Jammer dat het zo moet denk dat het veiliger is met een vrachtwagen dan met een trekker want die zijn meestal al zwaarder en daar moet je oom al een rijbewijs voor halen . Pak die man zijn geluk hier af er zijn in nederland wel andere gevallen mensen met drank en die krijgen het weer terug naar een aantal maanden . Deze man verdiend het gewoon niet wat koet zo,n man nu zijn leven kapot maken sorry lijkt nergens op.

Peter Diekstra|09.10.20|20:30

Waardeloos,geef die man zijn rijbewijs terug.Lijkt de belastingdienst wel.
Ik wens hem heel veel sterkte,en hoop dat de rechter hem gelijk heeft.

Charles Hasselaar|06.01.21|23:06

Mijn c rijbewijs is twee jaar geleden na 20 jaar ook ingenomen i.v.m. een verlamde arm. Hoop dat het CBR eens kijkt naar de situatie en de regels als het kan los laat. Gerrie, succes en ik hoor graag hoe het afloopt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.