Jagersvereniging: ‘Maak handelen na wildaanrijding onderdeel van theorie-examen’

Wat moet je doen na een aanrijding met wild? De Jagersvereniging wil dat deze kennis voortaan onderdeel wordt van het theorie-examen auto bij het CBR. Vorig jaar waren er ten minste 10.000 aanrijdingen met reeën en zwijnen in Nederland. Je bent verplicht een aanrijding met een wild dier te melden bij de politie.

Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen, weet de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te melden. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd bij de verzekering, in 2019 waren dat er al nagenoeg 10.000. Maandelijks worden gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden.

Met de oproep aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en aan het CBR om het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ op te nemen in het theorie-examen willen de jagers ervoor zorgen alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. “Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen”, zegt Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging.

Het CBR laat weten dat er vragen over waarschuwingsborden in het theorie-examen zijn verwerkt, zoals het bord ‘kans op overstekend groot wild’. Woordvoerster Irene Heldens: “Wij krijgen vaker het verzoek om onderwerpen die nuttig of handig zijn om te weten op te nemen in het examen. Maar het theorie-examen is bedoeld om te toetsen of de beginnende bestuurder veilig de weg op kan. We toetsen of iemand de verkeersregels kent, genoeg verkeersinzicht heeft en of iemand gevaren herkent en de juiste keuze maakt.”

Preventie door wildbeheer

Het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de jagersclub nog hoger. Niet elke aanrijding met een dier wordt immers bij de verzekering geclaimd en niet elke aanrijding wordt gemeld. Hoedemaker: “het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd. Dat deze preventieve maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld 10 aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree.”

Vergroten kennis over wildaanrijdingen

De gevolgen van een wildaanrijding zijn groot, voor mens én dier. Dieren raken in veel gevallen zwaargewond en elk jaar bezoeken enkele tientallen personen het ziekenhuis na een aanrijding met wild. Hoedemaker vervolgt: “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’.”

Campagne

Een campagne van de jaaglobby die net van start is gegaan, moet laten zien hoe jagers bijdragen aan het vergroten van verkeersveiligheid in Nederland. Recent onderzoek van de Jagersvereniging onder ruim 3.000 Nederlanders laat zien dat het draagvlak voor jagen van dieren in het kader van verkeersveiligheid hoog is. Op de vraag ‘Mogen dieren geschoten worden als de veiligheid van de mens in het geding komt?’, zegt in het onderzoek 62 procent ja, 9 procent nee en 29 procent neutraal. Komend weekend gaat de wintertijd weer in en valt de grootste drukte in het verkeer weer samen met de verplaatsing van wilde dieren tussen foerageer- en rustgebied.

Nog enkele tips van de Jagersvereniging. Hoe voorkom je een wildaanrijding?

  • De meeste ongevallen vinden plaats in de ochtend- en avondschemering en in het voor- en najaar. Wees dus alert tijdens het rijden in de ochtend- of avondschemering.
  • Pas indien mogelijk de snelheid aan naar maximaal 60 km/h op N-wegen in bosachtige gebieden. Zeker na zonsondergang.
  • Probeer te remmen als je zeker weet dat er niet direct een auto achter je rijdt.
    Wijk niet uit en probeer op de eigen rijbaan te blijven.

Wat te doen bij een aanrijding met wild?

  • De automobilist is verplicht om de aanrijding met een wild dier bij de politie te melden via 0900 – 8844, ook als het dier doorloopt. Je bent strafbaar als je de aanrijding niet meldt.
  • De automobilist moet de locatie zo exact mogelijk doorgeven. En bij voorkeur ook hier blijven tot de politie/jager ter plekke is.
  • De politie schakelt een jager/faunabeheerder in. Als het dier nog leeft, verlost de jager het uit z’n lijden en voert het dier af.

Lees ook:

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.