snelweg, weggebruiker, automobilist, rijstrook

Pilot voor tonen actuele snelheden op matrixborden uitgesteld

snelweg, weggebruiker, automobilist, rijstrook

Een pilot waarbij de matrixborden ingezet worden om de geldende maximumsnelheid aan te geven wordt uitgesteld door de coronacrisis. Die proef zou eigenlijk in november starten, maar één onderdeel kan niet onderzocht worden vanwege het advies om zo min mogelijk de weg op te gaan. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Via de pilot wil de regering onder andere controleren of automobilisten minder op deze borden gaan letten bij filevorming, wanneer ze ook worden ingezet om de reguliere snelheid aan te geven. Een dergelijke teruggang in attentiewaarde kan negatief zijn voor de verkeersveiligheid. Maar er hebben recentelijk geen files meer gestaan op de A27 en zonder files kan geen antwoord worden gegeven op die vraag.

Inzet matrixborden

Met de proef wordt invulling gegeven aan de motie om de matrixborden in te zetten om de daar geldende maximumsnelheid aan te geven. Het ministerie heeft daarna gekozen voor de A27 als pilottraject. Overigens bleek al gauw dat niet alle borden en de wegkantstations niet geschikt waren om maximumsnelheden te tonen. Momenteel kan dit op ongeveer 15 procent van de borden.

Daarom worden de komende jaren door Rijkswaterstaat alle oude types vervangen. Er is al een begin gemaakt met vier wegkantstations langs de A9 en in 2021 nog eens ruim honderd wegkantsystemen in de planning voor vervanging, allen in Noord-Holland. De 2.800 resterende systemen moeten worden vervangen tussen 2022 en 2027. Waar nodig worden tegelijkertijd de oude type matrixborden (halogeen) vervangen, omdat de nieuwe type wegkantstations alleen werken in combinatie met een LED-matrixbord.

Klankbordgroep

Tot uitstel is besloten in overleg met een onafhankelijke klankborgroep, bestaande uit de TU Delft, de TU Eindhoven, de RUG, SWOV en TNO. Wel benadrukt de minister zijn alle technische voorbereidingen op de pilot inmiddels gereed. Wanneer er weer sprake is van een representatief verkeersbeeld, kan de pilot volgens de minister direct gestart worden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pilot voor tonen actuele snelheden op matrixborden uitgesteld | RijschoolPro
snelweg, weggebruiker, automobilist, rijstrook

Pilot voor tonen actuele snelheden op matrixborden uitgesteld

Een pilot waarbij de matrixborden ingezet worden om de geldende maximumsnelheid aan te geven wordt uitgesteld door de coronacrisis. Die proef zou eigenlijk in november starten, maar één onderdeel kan niet onderzocht worden vanwege het advies om zo min mogelijk de weg op te gaan. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Via de pilot wil de regering onder andere controleren of automobilisten minder op deze borden gaan letten bij filevorming, wanneer ze ook worden ingezet om de reguliere snelheid aan te geven. Een dergelijke teruggang in attentiewaarde kan negatief zijn voor de verkeersveiligheid. Maar er hebben recentelijk geen files meer gestaan op de A27 en zonder files kan geen antwoord worden gegeven op die vraag.

Inzet matrixborden

Met de proef wordt invulling gegeven aan de motie om de matrixborden in te zetten om de daar geldende maximumsnelheid aan te geven. Het ministerie heeft daarna gekozen voor de A27 als pilottraject. Overigens bleek al gauw dat niet alle borden en de wegkantstations niet geschikt waren om maximumsnelheden te tonen. Momenteel kan dit op ongeveer 15 procent van de borden.

Daarom worden de komende jaren door Rijkswaterstaat alle oude types vervangen. Er is al een begin gemaakt met vier wegkantstations langs de A9 en in 2021 nog eens ruim honderd wegkantsystemen in de planning voor vervanging, allen in Noord-Holland. De 2.800 resterende systemen moeten worden vervangen tussen 2022 en 2027. Waar nodig worden tegelijkertijd de oude type matrixborden (halogeen) vervangen, omdat de nieuwe type wegkantstations alleen werken in combinatie met een LED-matrixbord.

Klankbordgroep

Tot uitstel is besloten in overleg met een onafhankelijke klankborgroep, bestaande uit de TU Delft, de TU Eindhoven, de RUG, SWOV en TNO. Wel benadrukt de minister zijn alle technische voorbereidingen op de pilot inmiddels gereed. Wanneer er weer sprake is van een representatief verkeersbeeld, kan de pilot volgens de minister direct gestart worden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur van vakblad VerkeersNet en schrijft ook regelmatig voor de andere titels van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.