Nederlandse handhaving op telefoongebruik loopt voorop in Europa

Nederland loopt in Europa voorop met het toezicht op telefoongebruik in het verkeer. Die voorzichtige conclusie trekt SWOV in het rapport Handhaving van het verbod op handheld telefoongebruik. 

Afleiding in het verkeer is in Nederland een van de prioriteiten voor handhaving, waardoor de politie gericht toezicht kan houden op smartphonegebruik, niet alleen bij automobilisten, maar ook bij fietsers. Verder is de Nederlandse wetgeving vanuit juridisch en handhavingsoogpunt helder en eenduidig. Sinds 2019 is expliciet gemaakt dat het verbod niet alleen betrekking heeft op het vasthouden van een telefoon, maar ook om het vasthouden van andere mobiele elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

Surveillance

SWOV heeft een verkenning uitgevoerd van de handhavingsmethoden voor het verbod op handheld smartphonegebruik bij automobilisten en fietsers. Daarbij is ook in kaart gebracht welke nieuwe (technologische) ontwikkelingen op dit gebied te verwachten zijn.

In het rapport beveelt SWOV aan om de bestaande handhavingsmethoden, door middel van surveillance en cameratoezicht, voort te zetten en deze te ondersteunen door communicatie via onder meer de media. Ook wordt aanbevolen om in te zetten op nieuwe technieken zoals de ontwikkeling van slimmere camera’s waarmee overtredingen gedetecteerd kunnen worden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.