Zelfsturende auto haalt recordsnelheid

Renault Twizy, recordsnelheid zelfrijdende auto, van Renault persfoto’s

In het najaar van 2020 heeft een kleine autonoom rijdende auto een snelheid behaald van 72 kilometer per uur. Dat is de snelst zelfrijdende auto zonder bestuurder tot nu toe. De Renault Twizy kon op afstand tot stilstand worden gebracht en hij stopte ook uit zichzelf voor een overstekende robot. De test is uitgevoerd door Provincie Groningen, RobotTUNER en hive.mobility.

Vooral de snelheid die de compacte Renault Twizy heeft behaald is nieuw op het gebied van het testen met autonome auto’s. Voorheen kwam het zelfsturende voertuig slechts tot een snelheid van ongeveer circa 15 kilometer per uur en er was altijd een bestuurder aan boord.

Hoewel de Twizy al kon stoppen voor een overstekende robot, kan hij nog niet op de openbare weg worden getest. Dat kan pas als de veiligheid van de autonome techniek is bewezen. Hiervoor moet de betrouwbaarheid van het voertuig en de interactie met andere weggebruikers verder worden ontwikkeld.

S-Rijbewijs

Wanneer de zelfsturende auto de weg op kan is nog onbekend, maar het CBR denkt al even na over een rijbewijs voor auto’s; het S-rijbewijs. Zelfrijdende auto’s hebben geen bestuurder nodig, maar ze moeten wel in staat zijn om de rijtaak naar behoren uit te voeren. Dat vertelde manager research and development van het CBR René Claesen in een interview met RijschoolPro in augustus 2019. De maand erop zou het eerste rijexamen plaatsvinden in Assen maar deze was afgelast omdat de auto zou zakken voor het examen.

Noord-Nederland voorloper van Europa

De testdag van Provincie Groningen, RobotTUNER en hive.mobility vond plaats op de oude landingsbaan van Groningen Airport Eelde. Het Noorden van Europa loopt voorop met het testen van zelfsturend vervoer, omdat het de enige regio is waar getest wordt op de weg, het spoor, in de lucht en op het water. Ook vanwege de goede infrastructuur in het noorden is dit de ideale testlocatie.

Stichting DroneHub GAE is gevestigd op Groningen Airport en liet de drones een belangrijke rol spelen in het testen van de autonome auto. De auto zocht connectie met de drone in de lucht, waardoor het de auto volgde.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.