
Letselbureau wil haaientanden bij gevaarlijke uitritten
Vrijwel elke week vallen er gewonden door ongelukken rond een uitrit. Hoe kan dit? Weet elke weggebruiker eigenlijk wel wat de voorrangsregels zijn bij de vele uitritconstructies die er de laatste decennia zijn bijgekomen? “Veel mensen zien niet eens dat het een uitrit is en dat leidt vaak tot ongelukken”, concludeert letselschadebureau JBL&G in Amsterdam, een stad die barst van de uitritconstructies. Haaientanden zijn volgens hen en de ANWB dé oplossing.
Wilt u dit artikel lezen?
Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.
Bent u al abonnee?
Het aanbrengen van haaientanden geldt toch voorrang verlenen aan kruisende bestuurders. De uitrit situatie geldt verleen voorrang aan het overige verkeer. Door het plaatsen van haaientanden zou er daardoor meer verwarring kunnen ontstaan, zeker ook bij bijvoorbeeld kruisende voetgangers.
Het aanbrengen van haaientanden betreft voorrang verlenen aan kruisende bestuurders. Voor de uitrit situatie geldt: verleen voorrang aan het overige verkeer. Door het plaatsen van haaientanden bij een uitritconstructie zou meer verwarring kunnen ontstaan bij alle verkeersdeelnemers, zeker ook bij kruisende voetgangers, maar ook naderende bestuurders die in de veronderstelling komen dat aldaar alleen aan kruisende bestuurders voorrang verleend moet worden. Absoluut een taak voor de wegbeheerder!
Een definitie van een uitrit zou al helpen, ondersteund met een eenduidige constructie. Zo slaan zelfs examinatoren soms de plank mis. Ook bij het verlaten van een woonerf is de constructie niet altijd die van een uitrit. Verwarrend. Werk aan de winkel voor de wegbeheerders voor meer structuur en duidelijkheid.
Haaientanden alleen zijn niet voldoende. Deze vertellen dat je voorrang dient te verlenen aan bestuurders op de kruisende weg! Echter bij een uitritconstructie dien je voorrang te verlenen aan al het overige verkeer, ook aan voetgangers dus.
2 opties ter verbetering:
1 Iedere uitrit moet duidelijk als uitrit herkenbaar zijn, uniform! Geen vage halfslachtige constructies…
2 Een uitrit dient herkent te worden aan nieuw te ontwikkelen verkeerstekens (wegdek en bord)
Optie 2 lijkt me het best!