CBR: aantal in te halen examens loopt op tot ruim 600.000

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opgelopen tot meer dan 600.000. Het CBR breekt momenteel het hoofd over hoe de achterstand kan worden ingelopen. Later vandaag geeft directeur Alexander Pechtold een persconferentie hierover. 

Het gaat mogelijk jaren duren voordat de achterstanden die het CBR nu oploopt door de lockdown zijn ingehaald. Dat staat in een brief die verkeersminister Cora Van Nieuwenhuizen dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief gaat samen met de maandrapportage van januari van het CBR.

Jaarlijks neemt het CBR zo’n anderhalf miljoen theorie- en praktijkexamens af. Door de beide lockdowns is er een achterstand van 610.000 examens ontstaan. De reserveringstermijnen voor theorie- en praktijkexamens voor rijbewijs B kunnen gaan oplopen tot meer dan 20 weken, waarschuwt het CBR. Het rijvaardigheidsbureau pleit daarom voor ‘aanvullende maatregelen’. De termijnen zijn bovendien afhankelijk van de mate waarin rijscholen de ontstane achterstand gaan inhalen en hoe lang de beperkende maatregelen nog zullen duren.

Algemeen directeur Alexander Pechtold geeft later vandaag aan geselecteerde media een toelichting op de cijfers en legt uit hoe het CBR de achterstand wil gaan aanpakken. RijschoolPro is hierbij aanwezig en doet verslag.

Voorbereidingen tot nu toe

Sinds het begin van de tweede lockdown op 15 december 202 is het CBR al druk bezig met het treffen van voorbereidingen om de achterstand vanaf de aanvankelijk geplande heropening op 20 januari zo spoedig mogelijk in te lopen met maximaal overwerk, extra openingstijden en openingsdagen en inhuur van extra medewerkers.

Nu de maatregelen langer duren, zijn de reeds gestarte voorbereidingen van het CBR onvoldoende. Het CBR heeft dan ook een Taskforce geformeerd met de opdracht een aanvullende set aan maatregelen te ontwikkelen. Hiervoor worden alle mogelijke opties in kaart gebracht. Het CBR komt begin maart met een voorstel voor een set aan maatregelen.

(ANP/RijschoolPro)

Lees ook: 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

6 reacties op “CBR: aantal in te halen examens loopt op tot ruim 600.000”

Mart Kuiper|16.02.21|16:08

Er zijn wel mogelijkheden. De vraag is alleen hoe flexibel het CBR en het ministerie kan en wil zijn om dat uit te voeren.
Een uitzonderlijke situatie als deze vraagt ook om uitzonderlijke maatregelen. Met alleen de zaterdagochtend en een extra examen per examinator per dag ga je niets opschieten. Ook is hiermee na de eerste lockdown veel te laat gestart zodat deze achterstanden ook nu nog ver doorwerken. En achterstand creëert achterstand, kwestie van aantallen waar niet tegenop is te werken.

Jeffrey Smolders|16.02.21|18:31

De mogelijkheid om mensen die al in bezit zijn van een auto rijbewijs in bezit hebben geen nieuw theorieexamen te verplichten als ze motor rijbewijs willen hebben zou een optie kunnen zijn..

Kees Foks|16.02.21|20:51

Sowieso moet het theorie examen veranderd worden en weer tot de kern moet worden terug gebracht . Inzicht vragen zijn nutteloos voor beginnende leerlingen en geen onderwerp op het theorie examen.
Dit is de primaire taak voor de rij instructeur tijdens de praktijklessen. Het theorie examen moet zich beperken tot de verkeersregels.En de voor de maatschappelijke zo gewenste extra elementen daar is geen plaats voor.Met het voortdurend toevoegen van onderwerpen verzwaar je het theorie examen onnodig

Gijs van Maaswaal|16.02.21|21:08

Als we zorgen dat onze kandidaten pas examen doen als ze rijvaardig zijn, hoeven er geen tussentijdse toetsen afgenomen te worden, en die tijd kan benut worden door examens af te nemen.

Gijs van Maaswaal|16.02.21|21:09

ls we zorgen dat onze kandidaten pas examen doen als ze rijvaardig zijn, hoeven er geen tussentijdse toetsen afgenomen te worden, en die tijd kan benut worden door examens af te nemen.

Hubert Knops|18.02.21|00:17

Hoezo heeft het CBR een achterstand van ruim 600.000 examens? Er worden door de rijopleiders geen nieuwe leerlingen opgeleid dus staan er straks niet méér kandidaten in de wachtrij om examen te doen dan in december! Aan die gigantische aantallen kom je alleen wanneer je beide lockdownperiodes bij elkaar optelt en alle praktijk- en theorie-examens bij elkaar neemt. Dit is een probleem creëren waar er geen is! Na de eerste lockdown waren de wachttijden voor de praktijk snel onder controle!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.