Dragers van pacemakers hoeven zich niet meer periodiek te laten keuren

Pacemaker, van Pixabay

Dragers van pacemakers die het rijbewijs voor de auto, motor of tractor willen verlengen, zijn sinds 17 april niet meer verplicht zich periodiek te laten keuren. Voor de overige rijbewijzen blijft een maximale geschiktheid van vijf jaar gelden.

Voor de wijziging kreeg iemand met een pacemaker een rijbewijs voor maximaal tien jaar. Sinds 17 april is dit veranderd en is een periodieke beoordeling niet meer verplicht. De rijbewijshouder kan nu voor onbepaalde tijd geschikt worden verklaard. Hiervoor moet hij bij het verlengen van het rijbewijs eenmalig gekeurd worden door een arts en een gezondheidsverklaring invullen. Dit laatste hoeft pas opnieuw na de grens van 75 jaar of bij een gewijzigde gezondheid. Dat meldt het CBR.

Voor de overige rijbewijzen blijft er niets veranderd. Voor dragers van pacemakers blijft het rijbewijs vijf jaar geldig, daarna moeten ze een gezondheidsverklaring invullen en een verklaring van de arts indienen.

Risico’s

Het CBR meldt dat er extra regels gelden voor mensen met een hartaandoening in het verkeer, omdat het gevaarlijke situaties op kan leveren. Tijdens het autorijden kan er vermoeidheid optreden, moeite met lichamelijke inspanning, duizeligheid of de bestuurder kan onwel worden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.