Jongeren zonder rijbewijs kruipen vooral achter het stuur vanwege noodzaak of gevoel van vrijheid

Foto van persbericht TeamAlert

Jongeren die zonder rijbewijs achter het stuur kruipen, doen dat voornamelijk omdat zij dat noodzakelijk vinden. Ook zijn de lange wachttijden bij het CBR een reden om in de auto te stappen. Daarnaast zijn ze zich bewust van de risico’s die ze lopen als ze zonder rijbewijs rijden, blijkt uit onderzoek van Stichting TeamAlert onder negentien jongeren.

Het rijden zonder rijbewijs komt regelmatig voor in Nederland: cijfers van het Openbaar Ministerie laten zien dat er in 2020 ruim 5.000 minderjarige jongeren een boete kregen voor het rijden zonder rijbewijs. Onderzoek laat zien dat bestuurders zonder rijbewijs een veel groter risico lopen om betrokken te zijn bij ernstige verkeersongevallen. Dit geldt extra voor jongeren die zonder rijbewijs rijden; deze jongeren zijn namelijk vaker betrokken bij verkeersongevallen die konden worden voorkomen.

Noodzaak om te rijden

TeamAlert deed kwalitatief onderzoek naar de motieven van jongeren die zonder scooter- of autorijbewijs deelnemen aan het verkeer. Daaruit blijkt dat de meeste jongeren het noodzakelijk vinden om zonder rijbewijs te rijden. Wat zij noodzakelijk vinden, verschilt per persoon; de een vindt een medisch noodgeval noodzakelijk, terwijl de ander een vriend ophalen op het station noodzakelijk vindt. Jongeren maken in ieder geval een bewuste keuze om zonder rijbewijs de weg op te gaan. Hun sociale omgeving heeft weinig invloed op hun gedrag.

Ook geldt voor een groep jongeren dat zij voor hun plezier achter het stuur kruipen zonder rijbewijs. Deze jongeren geven aan dat auto of scooter rijden hen veel vrijheid geeft en door zelf achter het stuur te kruipen zijn ze niet meer afhankelijk van hun ouders of het openbaar vervoer.

Wachttijden CBR

Daarnaast rijden jongeren zonder rijbewijs om hun rijvaardigheid bij te houden. Zij willen graag blijven oefenen voor hun rijexamen en kunnen niet altijd wachten op de volgende rijles of vinden de wachtrij om examen te doen bij het CBR te lang, zeker in coronatijd. Daarnaast willen ze soms geen extra rijlessen plannen, omdat ze het te duur vinden en hopen door zelf te rijden een hogere slagingskans te hebben op het examen.

Bewust van de risico’s

Jongeren maken dus bewust de keuze om zonder rijbewijs auto of scooter te rijden. Zij zijn zich daardoor ook bewust van de risico’s die zij lopen, zoals het gepakt worden door de politie, het veroorzaken van fysiek letsel en het rijden van schade. Mochten zij een boete krijgen of schade rijden, dan accepteren zij deze gevolgen. Jongeren hebben een dusdanig vertrouwen in hun eigen kunnen dat ze niet verwachten dat er gevolgen zitten aan het rijden zonder rijbewijs.

2toDrive

Jongeren die hun rijbewijs hebben gehaald, maar nog geen achttien zijn en dus met begeleider moeten rijden, geven aan dit niet altijd te hebben gedaan. Volgens die jongeren heeft de begeleider geen invloed op de verkeersveiligheid, waardoor zij het niet nodig achtten begeleid te worden. Bij deze groep is het opvallend dat zij de risico’s van hun gedrag minder goed inschatten dan jongeren die al langer een rijbewijs hebben.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Jongeren zonder rijbewijs kruipen vooral achter het stuur vanwege noodzaak of gevoel van vrijheid”

Youran van Ark|02.05.21|14:41

Geef ze geen ongelijk. Kijk hoe ze genaaid worden door het CBR.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.