Nederland hanteert hoogste boetebedrag voor telefoongebruik in het verkeer

In Nederland betaal je de hoogste boete van Europa als je je telefoon gebruikt tijdens het autorijden. Hiermee staat Nederland op de vijfde plek van de meest strenge landen betreft verkeersboetes. Op nummer één staat Noorwegen, met als duurste overtreding rijden onder invloed van alcohol. Albanië is het minst strikte land betreft verkeersovertredingen. Indien je hier bellend aan het rijden bent, maakt dat je slechts 8 euro armer. 

Word je betrapt met je telefoon in je hand terwijl je aan het rijden bent? Dan kost dat je in Nederland 250 euro, het hoogste bedrag voor deze overtreding in Europa. Dit wordt binnenkort zelfs verhoogd naar 340 euro. Op de tweede plek staan het Verenigd Koninkrijk en Spanje met 200 euro.

Echter maakt dat Nederland niet het meest strenge land van Europa als het aankomt op verkeersbekeuringen, maar slechts nummer vijf op de lijst. Dit blijkt uit onderzoek van Zutobi, een internationaal platform voor rijopleidingen. Het onderzoek is gebaseerd op verkeersboetes voor te hard rijden, rijden onder invloed van alcohol, telefoongebruik, door rood rijden en het aantal flitsers.

Noorwegen

Noorwegen is het meest strenge land als het aankomt op verkeersveiligheid. Voor te hard rijden betaal je hier minimaal 711 euro en voor rijden met alcohol op kun je zomaar een boete krijgen van maar liefst vijf duizend euro. Hoe hoog de boete exact is, hangt in Noorwegen af van je jaarlijkse inkomen. Verdien je veertig duizend euro per jaar, dan kun je een boete verwachten van vier duizend euro. Ook kun je in de gevangenis terecht komen als je teveel hebt gedronken of flink de snelheidslimiet hebt overschreden.

In Italië betaal je 1.500 euro als je betrapt wordt met een slok te veel op, voor te hard rijden betaal je hier minimaal 143 euro en er zijn maar liefst 8.073 flitsers in het land. Daarmee pronkt Italië op de tweede plek van strengste landen in Europa. In het Verenigd Koninkrijk zijn er 4.014 flitsers, in Noorwegen 311 en in Nederland 276 snelheidsmeters.

Albanië

In Albanië betaal je slechts 8 euro als je betrapt wordt met een telefoon achter het stuur. Ook als je door rood rijdt kost de bekeuring je slechts 10 euro. Beschonken rijden ligt wel dichter tegen andere Europese landen aan, als je hierop wordt betrapt kost het 175 euro, en dat al als er 0,01 procent promillage in je bloed zit. In Nederland is dit 0,05 procent. In Tsjechië betaal je een boete van slechts 19 euro.

Opvallend is het wel dat Slowakije en Tsjechië, die beide in de top vijf van minst strenge landen staan, de strengste wetten hebben voor de maximale alcoholconcentratie in het bloed, aangezien zij slechts nul procent alcohol in het bloed accepteren. Met zulke milde wetten en boetes is het geen wonder dat zij geen alcohol in het bloed accepteren. Alcohol en milde boetes zouden geen goede combinatie zijn. Verenigd Koninkrijk, een van de strengste landen, heeft eigenlijk de minst strenge limiet, namelijk een promillage van 0,08 procent.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.