Verkoop van elektrische auto’s met bijna 70% gestegen

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

De verkoop van elektrisch aangedreven auto’s is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 69,8 procent gestegen tot 53.991 voertuigen. De vraag naar volledig elektrische auto’s liet in de maand mei zelfs meer dan een verdubbeling zien en kwam uit op 3.360 eenheden (1.401 in mei 2020). Afgelopen maand werden 8.399 hybride en plug-in hybrids geregistreerd, meer dan een verdrievoudiging, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van RAI Vereniging.

In totaal werden in de periode januari tot en met mei 10.277 volledig elektrische auto’s verkocht, een fractie minder dan in de vergelijkbare periode een jaar geleden. Het aantal hybride en plug-in hybrids dat op kenteken werd gezet nam tot en met mei echter met meer dan een factor twee toe tot 43.714 auto’s.

Stijging EV-bijtelling 2022

Volgens RAI Vereniging werden in de eerste maanden van dit jaar vooral veel EV’s verkocht die nog in 2020 waren geregistreerd en die daardoor nog konden profiteren van de lagere bijtelling van 8 procent. Sinds begin dit jaar geldt voor zakelijke rijders van een EV een bijtelling van 12 procent en zonder gewijzigd beleid gaat dit tarief volgend jaar naar 16 procent. RAI Vereniging verwacht dat met een bijtelling van 16 procent veel zakelijke rijders niet langer zullen kiezen voor een EV, maar overstappen op een benzine- of dieselvariant.

Toekomst autobelastingen

Dat is een ontwikkeling die haaks staat op het vergroenen van de (auto)mobiliteit en het halen van de klimaatdoelstellingen. Daarom heeft RAI Vereniging, samen met ANWB, Bovag VNA en Natuur & Milieu, onlangs een alternatief autobelastingplan gepresenteerd. Hierin wordt onder meer bepleit om de huidige 12 procent in 2022 te handhaven, er voor te zorgen dat de EV markt een extra prikkel krijgt om de transitie door te kunnen zetten, de CO2-uitstoot te verminderen en te komen tot een stabiel en voorspelbaar autobelastingstelsel.

Hybride prima alternatief

Uit cijfers van RDC valt af te lezen dat er in mei dit jaar in totaal 310.598 stekkerauto’s in ons land rond reden, waarvan 194.921 volledig elektrisch en 115.677 plug-in hybrides. Het aandeel van hybrides en plug-in hybrids in de nieuwverkopen bedraagt op dit moment inmiddels zo’n 34 procent, vergeleken met ruim 15 procent in de eerste vijf maanden van 2020. Huub Dubbelman, voorzitter sectie Personenauto’s en Lichte Bedrijfswagens is blij dat, naast de populariteit van EV’s, ook de belangstelling voor hybride en plug-in hybride aandrijfsystemen blijft toenemen. “Volledig elektrische auto’s zijn door hun hogere aanschafprijs immers lang niet voor iedereen bereikbaar. Juist door eveneens in te zetten op deze categorie wordt het voor een bredere groep mensen aantrekkelijk en mogelijk om CO2 te besparen en komt het behalen van de klimaatdoelen sneller dichterbij.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop van elektrische auto’s met bijna 70% gestegen | RijschoolPro

Verkoop van elektrische auto’s met bijna 70% gestegen

laadpaal ev elektrische auto laden opel, vrij te gebruiken

De verkoop van elektrisch aangedreven auto’s is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 69,8 procent gestegen tot 53.991 voertuigen. De vraag naar volledig elektrische auto’s liet in de maand mei zelfs meer dan een verdubbeling zien en kwam uit op 3.360 eenheden (1.401 in mei 2020). Afgelopen maand werden 8.399 hybride en plug-in hybrids geregistreerd, meer dan een verdrievoudiging, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van RAI Vereniging.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.