Vanwege onenigheid binnen oliekartel lijkt prijsdaling aan pomp nog ver weg

Tankstation, pompstation, foto van Unsplash

De gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 bedraagt inmiddels bijna 1,96 euro. Dat blijkt uit gegevens van consumentenorganisatie UnitedConsumer, dat dagelijks de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen bijhoudt. Terwijl de prijs blijft stijgen, lijkt het omgekeerde voorlopig niet te gebeuren.

Halverwege juni werd het prijsrecord van een liter benzine uit 2012 verbroken. Sindsdien zitten de prijzen in de lift en wordt record na record verbroken. Voor diesel staat de teller woensdag op bijna 1,59 euro per liter, wat eveneens een nieuw hoogtepunt betekent.

OPEC

Dat de prijs blijft stijgen, heeft verschillende oorzaken. Naast een groeiende vraag naar olie vanwege de heropening van verschillende economieën, is ook het aantal investeringen in nieuwe projecten in de oliesector afgenomen. Daardoor krimpt het aanbod, terwijl de vraag dus weer stijgt. Het gevolg: een hogere olieprijs. Onder andere topman Patrick Pouyanné van het Franse TotalEnergies sprak de verwachting uit dat de prijs zelfs naar honderd dollar per vat zou kunnen stijgen. Momenteel wordt voor een vat Brentolie zo’n 75 dollar betaald.

Daarbovenop speelt er nog een andere kwestie. De olieproducerende landen komen namelijk niet tot een consensus over de verhoging van de olieproductie. De dertien leden van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland (OPEC+) blijven voorlopig vasthouden aan de geldende afspraken. Aan het begin van de coronapandemie werd, vanwege een kelderende vraag naar het product, afgesproken om de olieproductie te beperken en zo de prijzen te reguleren. Dat zou tot zeker 2022 gebeuren.

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hielden vrijdag een nieuwe deal tussen de OPEC-landen tegen waarin werd afgesproken om de productie ook beperkt te houden na de einddatum van de overeenkomst in april 2022. De VAE gingen wel akkoord met een voorstel om vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag te verhogen, maar vinden dat hun aandeel daarin groter moet zijn.

De Verenigde Staten, zelf geen onderdeel van de OPEC, riepen de landen op om alsnog tot een compromis te komen. Zolang de landen niet tot een overeenkomst komen over de omvang van de olieproductie, zal het aantal opgepompte liters voorlopig hoe dan ook lager blijven dan wenselijk. Nieuwe gesprekken moeten dat voorkomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.