Benzineprijs blijft naar verwachting torenhoog

Hoewel er zondag binnen oliekartel OPEC een overeenkomst werd bereikt over de verhoging van de olieproductie, zal de Nederlandse benzineprijs naar verwachting niet zo snel zakken. De markt voor ruwe olie is door het akkoord namelijk in een evenwicht beland, wat inhoudt dat de extra olie nodig is om ook aan de alsmaar toenemende vraag te kunnen voldoen. Dat stelt Paul van Selms van consumentencollectief United Consumers. 

Een dag na het productie-akkoord zijn de prijzen aan de pomp nog onveranderd, hoewel een vat ruwe olie al wel voor 2 procent minder weggaat. De vraag is of de verandering van de olieprijs ook zorgt voor een daling van de benzineprijs. “Dat zou snel kunnen gebeuren, maar het is marktwerking. Het is wachten totdat een aanbieder door zijn hoeven gaat en zijn prijzen verlaagt”, zegt Van Selms tegen het ANP.

Daarnaast bestaat de benzineprijs in Nederland voor meer dan een euro uit belastingen en accijnzen, waardoor veranderingen nooit heel hevig zullen zijn. “De schuld van de hoge benzineprijzen ligt dus eerder bij de overheid”, vervolgt Van Selms. Volgens de directeur van UnitedConsumers is er ook geen indicatie voor een ‘verstoring van het marktevenwicht’, waardoor de prijs aan de pomp dagelijks hooguit kleine schommelingen maakt. “De olieprijs is nu op een niveau waar iedereen mee kan leven. Laten we blij zijn met het evenwicht.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.