Derde van nieuw gekochte auto’s in Europa is elektrisch

ev laadpaal elektrische auto laden, vrij gebruik

33 procent van de personenauto’s, die in het eerste halfjaar van 2021 in Europa zijn verkocht, is inmiddels geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven. Dat zijn ruim 1,8 miljoen elektrische auto’s van een totaal van 5,4 miljoen verkochte auto’s in Europa. 

Van de ruim 1,8 miljoen elektrische auto’s die dit jaar zijn verkocht, zijn er 356.469 volledig elektrisch aangedreven, 445.900 plug-in hybrides en 1.010.494 hybride voertuigen. Dat meldt RAI Vereniging.

In Nederland, waar de verkoop van elektrisch aangedreven auto’s tot en met juni bijna verdubbelde tot 70.281 eenheden, kwam de EV-markt helemaal goed op stoom en bereikte een aandeel van 43 procent. De afzet van volledig elektrisch aangedreven modellen groeide in de eerste twee kwartalen met 12 procent tot 16.245 voertuigen. De vraag naar plug-in hybrides liet zelfs verdrievoudiging zien tot 15.886 eenheden en de verkoop van hybride voertuigen verdubbelde tot 38.150 exemplaren.

Forse expansie

Volgens de Europese koepelorganisatie ACEA maakte de EV-markt met name in het tweede kwartaal een forse expansie door. Het marktaandeel van volledig elektrisch aangedreven auto’s verdubbelde in het tweede kwartaal van 3,5 tot 7,5 procent, terwijl plug-in hybrides en hybride voertuigen inmiddels respectievelijk 8,4 procent en 19,3 procent van het Europees verkoopvolume voor hun rekening nemen. Daarmee bereikten de EV-verkopen in Q2 een marktaandeel van 35,2 procent.

De vraag naar elektrische voertuigen in ons land groeide in het tweede kwartaal exponentieel naar 38.868 voertuigen, een toename van 159 procent. Alle EV-segmenten boekten forse winst: volledige elektrisch groeide met 101,4 procent naar 11.685 auto’s, plug-in hybrides groeide met 252,3 procent naar 8.210 voertuigen en hybrides met 176,1 naar 18.973 verkochte auto’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.