Automobilist kiest steeds vaker voor automaat

Bijna 30 procent van de Nederlandse auto’s is een automaat. In 2015 geleden was dat nog 18 procent. Dat komt neer op een stijging van bijna een miljoen auto’s met automaat in zeven jaar tijd. De opkomst van de elektrische auto is daar een oorzaak van, maar ook de behoefte aan comfort.

Het aantal automaten bedroeg op 1 februari volgens de cijfers van Bovag en RDC bijna 2,7 miljoen. Op 1 januari 2015 waren dat er nog slechts 1,5 miljoen. In die periode nam het aantal wagens met een handgeschakelde versnellingsbak af van bijna 6,5 miljoen tot ruim 6,1 miljoen.

Door de populariteit van elektrische en hybride auto’s wordt de automaat steeds meer gemeengoed en bij nieuwe auto’s met traditionele aandrijflijnen blijkt de versie met handbak vaak ook nog eens ongunstiger qua CO-uitstoot en dus qua BPM. Daarnaast zoekt de consument steeds vaker comfort in de vorm van een automatische versnellingsbak. Op sommige modellen is vaak ook überhaupt geen versie met handbak meer leverbaar.

Nieuwverkoop

In 2021 was meer dan 60 procent van alle nieuwe auto’s in Nederland voorzien van een automaat, terwijl bijna 20 procent elektrisch aangedreven was en bijna 32 procent (plug-in) hybride. In 2019 betrof voor het eerst ooit minder dan de helft van de nieuwverkoop een handbak, met destijds 48,9 procent. In 2020 was dat 41,9 procent en vorig jaar nog maar 37,7 procent. Tien jaar geleden waren 8 op de 10 nieuwe personenauto’s handgeschakeld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.