lachgas in verkeer, (Sebastiaan ter Burg via Flickr)

Lachgasgebruik in verkeer blijft voorlopig moeilijk te handhaven

Het kabinet verwacht niet dat lachgas op de streefdatum van 1 juli 2022 op lijst 2 van de Opiumwet kan worden opgenomen. Dit is wel belangrijk, want dan valt lachgasgebruik in het verkeer beter te handhaven. Lachgas is namelijk niet te constateren met een bloed- of speekseltest en gebruik ervan is daardoor moeilijk te bewijzen.

In 2020 waren er 145 verkeersongevallen met letsel en 25 gevallen met dodelijke afloop door lachgasgebruik. In 2021 waren er 159 ongevallen met letsel en 27 overledenen. De politie liet in januari weten aan het NOS zich veel zorgen te maken over het aantal verkeersincidenten met lachgasgebruik. Aan de hand van het politiebericht stelde Pieter Grinwis en Mirjam Bikker (CU) Kamervragen aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid.

Harbers geeft aan zijn zorgen over de ongevallen te delen. Hij zegt dat het kabinet zich inzet om het aantal ongevallen terug te dringen door zowel preventie als handhaving. Preventie van het rijden onder invloed wordt volgens Harbers aangepakt door campagnes van TeamAlert, zoals de ‘Rij Ballonvrij’ campagne. Deze is de afgelopen twee jaar ingezet en zal zich dit jaar herhalen.

Handhaving

“Aan de kant van handhaving kan opname van lachgas in de Opiumwet naar verwachting belangrijke winst opleveren om het gebruik van lachgas in het verkeer aan te pakken”, schrijft Harbers. Momenteel is het gebruik van lachgas door een bestuurder lastig te constateren, omdat het effect van zeer korte duur is en de stof niet aantoonbaar is in bloed, urine, adem of speeksel. Als het middel verboden is, kan er gehandhaafd worden op de aanwezigheid van lachgas in de auto.

Ondanks dat het nu nog legaal is, blijft het gebruik wel strafbaar omdat je niet mag rijden als je onder invloed bent van een middel dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden, aldus de politie tegen het NOS. Detectietechnieken voor het vaststellen van lachgasgebruik zouden in ontwikkeling zijn, maar wanneer deze gebruikt worden is nog onduidelijk.

Streefdatum

Harbers geeft aan dat de regering ernaar streeft het verbod zo snel mogelijk in werking te laten treden, maar dat de streefdatum van 1 juli 2022 – voor het opnemen van lachgas in de Opiumwet – niet gehaald kan worden. Dit komt doordat het traject stilligt in afwachting van behandeling door de Kamer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.