Programma ‘Geluk Op Wielen’ leert automobilisten duurzamer rijden

Geluk op Wielen

Bijna de helft van de autobezitters blijkt hun auto langer en milieuvriendelijker te willen leren gebruiken. Tijdens het nieuwe autoprogramma ‘Geluk Op Wielen’ op SBS6 leren automobilisten om hun brandstofverbruik te verlagen en onnodige kosten voor onderhoud en reparatie te voorkomen. Dorien Brouwer-Hielkema van Verkeersschool Hielkema is in het programma te zien als rijcoach.

De eerste aflevering van Geluk Op Wielen is zaterdag 5 maart, circa 15:30 uur te zien op SBS6. De herhaling is op zondag, circa 11.30 uur.

In elke aflevering van het programma stelt een kandidaat een herkenbare vraag over zijn of haar auto. Aan de hand daarvan krijgt de kijker veel praktische tips en informatie. Ondertussen worden de autokennis en vaardigheden van de kandidaat opgeschroefd via een doe-het-zelf autocheck, rijtest en een kennisquiz. De kijker krijgt letterlijk een kijkje onder de motorkap en achter de schermen in het garagebedrijf.

Zo lang, schoon en veilig mogelijk rijden in je auto

Het initiatief komt van programma- en documentairemaker Gwen Jansen, die het programma ook produceert. Servicegarage Profile en garageplatform Mijngarage.nl hebben het financieel mogelijk gemaakt om het programma naar het grote publiek te brengen. Jansen: ”De leeftijd van de 9 miljoen auto’s in ons land is met 11 jaar relatief hoog. Deze vervangen we niet allemaal zomaar door een elektrische, schone of zuinige auto. Het is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd om een elektrische of nieuwe auto te kopen of altijd maar het OV, de fiets of een deelauto te pakken. Zelf behoor ik ook tot die groep. En daar schaamde ik me steeds vaker voor. Daarom ging ik met mijn camera op onderzoek uit om antwoord te vinden op de vraag wat je dan kan doen.”

Jansen deed een rondgang bij diverse experts en maatschappelijke organisaties zoals de Consumentenbond, Milieu Centraal, de Thomas More Hogeschool, Veilig Verkeer Nederland, NOVE, RAI Aftermarket, AMT Vakmedianet en Bovag. Jansen: “Ik kwam er al snel achter dat er nog veel winst te behalen valt voor klimaat, portemonnee en je eigen veiligheid onderweg als je meer inzicht hebt in je eigen auto en rijstijl en een paar dingen zelf goed in de gaten houdt. En daar blijk je niet eens technisch voor te hoeven zijn.”

Auto milieuvriendelijker gebruiken

Een programma als ‘Geluk op Wielen’ komt voor veel mensen als geroepen. Maar liefst 47 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen wil hun auto milieuvriendelijker gebruiken, maar weet niet hoe, blijkt uit onderzoek dat Jansen liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivication. En 38 procent van de mannen en 28 procent van de vrouwen wil meer technische kennis van hun eigen auto. Maar liefst 72 procent van de mensen controleert de bandenspanning niet vaak genoeg. 60 procent rijdt met te zachte banden rond wat enorm veel extra brandstof kost. “Toen ik dat hoorde was de cirkel rond. Ik ben erg dankbaar dat Profile en Mijngarage.nl het voor mij mogelijk hebben gemaakt om met dit tv-programma, samen met een geweldig team van experts, vele autobezitters te inspireren en te helpen.”

Kennis en kunde van experts

De presentatie van het programma is in handen van Melanie Schuurman (APK keurmeester & Diagnose-expert), Dorien Hielkema (rijcoach en rijschoolhouder) en Gwen Jansen zelf. Ook Bas Daatselaar (APK keurmeester & Autotechnicus), Henk Blom (Bandenexpert), Mark Pecqueur (auto-onderzoeker aan de Thomas More Hogeschool) en Sander Koot (autopoetser en schadehersteller) komen in het programma in actie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.