Adviesprijs benzine maakt grote sprongen en passeert 2,25 euro

De adviesprijs voor een liter Euro 95 blijft stijgen en is sinds woensdag de 2,25 euro voorbij. Ten opzichte van dinsdag maakte de prijs een sprong van 1,8 cent. De prijs van een liter diesel steeg in een dag tijd met 2,2 cent en tikt inmiddels de 1,94 euro aan. 

Dat blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van de vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Voor zowel een vat Amerikaanse olie als een vat Brentolie wordt ruim boven de honderd dollar betaald. Dat is deels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor onzekerheden zijn ontstaan over de Russische toevoer. Maar, ook daarvoor was de prijs al recordhoog omdat de OPEC de productie van ruwe olie slechts mondjesmaat opvoert, terwijl de vraag juist flink toeneemt vanwege de economieën die zich weer herstellen van de coronacrisis.

Geen daling

Om de hoge olieprijzen tegen te gaan, besloten de lidstaten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) al om 60 miljoen vaten uit de strategische reserves vrij te geven. Dat lijkt echter nog geen succes te hebben, want de prijzen gingen ook na die aankondiging niet naar beneden. Naar verwachting zet de stijging voort en dalen de prijzen voorlopig niet structureel. Ook een adviesprijs van drie euro per liter behoort volgens Erik de Vries van brancheorganisatie NOVE tot de mogelijkheden, hoewel dat volgens hem ‘wel heel extreem’ is.

Tankstationondernemers kunnen van de adviesprijzen afwijken. Pompen waar klanten voor minder dan twee euro per liter hun tank met Euro 95 kunnen bijvullen, zijn nauwelijks nog te vinden. Vanuit de branche klonken de afgelopen dagen al verschillende geluiden om (tijdelijk) de belastingen op benzine te verlagen. Dat moet onder andere voorkomen dat klanten massaal over de grens hun tank vullen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nico Schinkelshoek

1 reactie op “Adviesprijs benzine maakt grote sprongen en passeert 2,25 euro”

Amar J Sing|03.03.22|14:43

Dat brandstofprijs steeds stijgende is,is al in 2020 gaande agv klimaatakkoorden. Dit is de permanente katalyserende factor. Oekraïne doet er een schepje bovenop door speculatie op financiële beursen. De olievoorraden zijn groot en kan per direct via OPEC aan de vraag voldaan worden maar wordt door klimaatakkoorden verhinderd

Voor rijscholen zou per direct moeten gelden: BTW lesgeld op 0-tarief stellen zoals ook voor ALLE opleidingen vtp is in NL! Kan men nog een fatsoenlijke boterham eten!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.