Steeds langer wachten op examen rijbewijs

Kandidaten voor het praktijkexamen auto, motor en bromfiets moeten steeds langer wachten op een examendatum. Door corona zijn de wachtlijsten steeds langer geworden. Zowel de hoge uitval van kandidaten en examinatoren zorgt voor extra druk, als het gebrek aan nieuwe examinatoren. Het CBR verwacht dat de reserveringstermijn tot de zomer nog zal toenemen.

Alexander Pechtold, directeur CBR, zag gedurende de coronapandemie de wachttijden oplopen: “In het eerste coronajaar 2020 lag de examendienstverlening een paar maanden stil, maar brachten we de beoordeling bij de medische rijgeschiktheid op orde. De wachttijd nam af tot gemiddeld 2 weken, ruim onder de norm van 4 weken. Na de eerste lockdown lukte het om een deel van de gemiste examens in te halen.”

Een tweede lockdown zorgde echter voor extra hoofdbrekens. “We hadden een deltaplan nodig om de reserveringstermijnen beheersbaar te houden. Dit betrof met name het verhogen van het aantal examenplekken door overwerk en het aantrekken van extra examinatoren. Daarnaast stimuleerden we rijscholen hun slagingspercentage te verhogen, waardoor er minder  herexamens nodig zijn.”

Extra plekken

Eind 2021 nam het aantal besmettingen door Omikron ontzettend hard toe, met veel uitval van examinatoren tot gevolg. Daarnaast ging het werven en opleiden van examinatoren minder voortvarend dan gedacht. Bij het CBR is overwerken inmiddels de standaard. Ook zijn de feestdagen niet meer heilig en wordt ook dan afgereden. Examinatoren die met pensioen mogen, blijven soms aangesteld. Examinatoren uit rustige plaatsen wordt gevraagd of ze niet liever in de Randstadsteden willen werken, waar de nood het hoogst is.

“Maar we blijven vooral inzetten op het terug dringen van het verzuim en volop werven van nieuwe collega’s”, zegt Jan Jurgen Huizing, directeur bedrijfsvoering van het CBR, “Dit laatste is, net zoals voor een groot aantal organisaties in het land, een behoorlijke uitdaging in de huidige arbeidsmarkt en verloopt moeizamer dan gedacht.”

Het CBR verwacht dat de reserveringstermijn voor het autopraktijkexamen mede hierdoor tot in 2023 onder druk blijft staan. Zeker ook omdat er nog steeds dagen zijn dat 10% van de kandidaten het examen op de dag zelf afzegt of niet komt door corona.

Geen faalangst-examen

Met het stijgen van de reserveringstermijnen komen ook de noodmaatregelen in beeld, die in het deltaplan uit maart 2021 zijn voorgesteld als de reserveringstermijnen teveel toenemen. Dit betreft het tijdelijk stopzetten van de tussentijdse toets en het faalangst-examen en het tijdelijk ophogen van de examenleeftijd van 17 naar 18 jaar. Het CBR gaat hierover in gesprek met de rijschoolbranche en het ministerie van IenW.

De wachttijden voor theorie-examens, examens voor beroepsvervoer en logistiek en de geschiktheidsbeoordeling zijn wel op orde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

3 reacties op “Steeds langer wachten op examen rijbewijs”

ViVadriving Vivadriving|23.03.22|21:08

Oplossing:
1) Pechtold functie elders (niet voldoende aanvulling examinatoren sinds zijn aantreden)
2) Quotum rijeamen-B regeling per direct afschaffen (onnodige capaciteitbezetting van opgevoerde examens terwijl kandidaat nog lang niet klaar is voor afrijden
3) Alsgevolg van pt2 verkeerde verwachtingen en druk vanuit leerling om snel af te rijden met gevolg eerder zakken dan slagen
4) Eerst TTT doen, daarna pas rijexamen reserveren waarbij examinator een positief advies hiervoor moet afgeven

ronald broersma|25.03.22|21:07

1:Pechtold asap optiefen
Sinds zijn aantreden is alles heel snel veel kutter geworde .
2: examen wachtijden terug naar max 4 weken zodat we weer eerst leerlingen volledig kunnen opleiden en dan het examen kunnen reserveren wat de slagings percentages zal laten stijgen gezien we niet meer hoeven te gokken of een leerling met 4 maand het gewenste niveau heeft.
3:theorie vragen afstemmen op de praktijk met meer aandacht voor wat echt belangrijk is,zoals voorrangsregels
4: nogmaals pechtold exit

Mart Kuiper|26.03.22|10:11

Motor helemaal drama, wachttijden voor AVD zijn half Augustus. Dat is dan 1 ding, echter AVB examens zijn er momenteel in de regio Amsterdam helemaal niet te krijgen, terwijl het CBR sinds kort een nieuwe examenlokatie heeft. En dan moet de drukte van het voorjaar nog komen. Huidige leerlingen stoppen tijdelijk met lessen met als gevolg gaten in onze agenda, en straks moeten we maar weer zien hoe we die mensen alsnog moeten inpassen. De lol in dit werk is definitief verdwenen de afgelopen 2 jaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.