Hoe rijd je beter in slecht weer – 7 tips van de experts

Het leek bijna zomer, maar inmiddels slaat het weer om en april doet wat hij wil. De komende tijd wordt wisselvallig weer verwacht. Rijden in weer en wind kan veel problemen opleveren op de weg, variërend van aquaplaning tot slecht zicht. Voordat je bij slecht weer de weg opgaat, is het van essentieel belang dat je anticipeert op eventuele problemen. Hier een aantal tips voor een veilige rit.

Volgens een woordvoerder van StressFreeCarRental.com kan slecht weer kan niet alleen van invloed zijn op de prestaties van de auto op de weg, maar ook op de bestuurders. Het is dus belangrijk om alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ongevallen en dergelijke te voorkomen. Het controleren van je bandenprofiel, ruitenwissers en of de batterijen van je telefoon zijn opgeladen, zijn stap één.

“We dringen er bij automobilisten op aan alle nodige stappen te zetten om zichzelf en anderen op de weg te beschermen.”

De beste tips voor rijden bij veel wind en regen:

  1. Moet je echt de weg op?

Als het weer onvoorspelbaar is, vraag je dan af of de reis kan wachten tot een ander moment of dat het echt noodzakelijk is dat je de weg opgaat.

  1. Bereid je voor op noodsituaties

Zorg ervoor dat je startkabels, een zaklantaarn en andere accessoires bij je hebt, voor noodgevallen. Maar

  1. Let vooral op je snelheid

Nat weer kan de remweg bijna verdubbelen en kan het ook moeilijk maken de macht over het stuur te houden, vooral bij auto’s met achterwielaandrijving. Het is raadzaam om tijdens het rijden in slechte weersomstandigheden een veilige afstand te bewaren tussen jou en de auto die voor je rijdt.

  1. Onderhoud je auto

Controleer voor vertrek de ruitenwissers, het bandenprofiel en de bandenspanning. Houd het brandstof-, olie- en ruitenwisservloeistofniveau op peil.

  1. Wees bedacht op aquaplaning

Wanneer het sturen lichter aanvoelt en je het gevoel hebt minder grip op de weg te hebben, kan het zijn dat je aan het aquaplanen bent (rijden over water met weinig of geen grip op de weg). Door je snelheid te verlagen en gecontroleerd te remmen, kun je meer controle over je auto krijgen.

Het uitschakelen van de cruisecontrol kan ook helpen tijdens het rijden in uitermate slecht weer.

Vergeet niet dat als je in zware regenbuien rijdt, de auto voor je meestal sporen achterlaat in het water. In deze sporen blijven rijden, kan aquaplaning ook vaak stoppen.

  1. Zichtbaarheid

Met behulp van gedimde koplampen ben je beter zichtbaar voor andere weggebruikers, vooral in zware regenbuien. Zorg ervoor dat je voorligger ook zichtbaar is. Dit kan enorm helpend eventuele gevaren of obstakels op de weg te ontwijken.

  1. Haal niet in

Hoewel inhalen veilig lijkt, kan dit in winderige omstandigheden erg gevaarlijk worden en is het raadzaam zo mogelijk niet in te halen. Als je een ander voertuig moet inhalen, pas dan op voor plassen water en plotselinge windstoten, want deze kunnen voertuigen wegblazen en inhalen extra gevaarlijk maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.