Kwart bestuurders Amsterdam krijgt weleens boete voor smartphone

telefoon, mobiel, appen, foto van Pexels (free)

Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de verkeersdeelnemers in de regio Amsterdam aangeeft hun smartphone niet in het verkeer te gebruiken. Toch geeft meer dan een kwart (27 procent) aan weleens een boete te hebben gekregen voor het gebruik van de telefoon tijdens het rijden in de auto. Op de fiets is dit bijna één op de tien (9 procent). Tegelijkertijd zet slechts iets meer dan één op de tien inwoners de niet-storen-functie aan om afleiding te voorkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd in de 14 gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam.

Afleiding in het verkeer leidt naar schatting van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) tot ruim honderd dodelijke ongevallen per jaar in Nederland.

Bewust van gevaren

Vervoerregio Amsterdam heeft laten onderzoeken in hoeverre inwoners in de regio zich bewust zijn van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. Bijna negen op de tien inwoners (87 procent) geeft aan gebruik van een mobiele telefoon (zeer) gevaarlijk te vinden tijdens het autorijden. Op de fiets vindt 77 procent dit (zeer) gevaarlijk.

Net als dat de bewoners zich bewust zijn van de gevaren, geeft de meerderheid van de bestuurders aan de smartphone (bijna) nooit in het verkeer te gebruiken (69 procent tijdens het besturen van een auto, scooter, brommer/snorfiets of motor, 75 procent tijdens het rijden van een fiets of elektrische fiets). Wandelend gebruiken we wel vaak onze smartphone: slechts 12 procent zegt niet de smartphone tijdens het wandelen te gebruiken.

“We beseffen dus allemaal dat het gevaarlijk is om onderweg afgeleid te worden, maar we handelen er nog niet naar. Dagelijks gebeuren nog te veel ongelukken en smartphones zijn daarbij de grote afleiders”, stelt Gerard Slegers, wethouder in gemeente Zaanstreek en vicevoorzitter van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. “Dit moet en kan anders. Het besef is er, nu nog het gedrag. Ongestoord onderweg, dat is waar we met zijn allen voor moeten gaan willen we de nul verkeersslachtoffers halen in 2050.”

Niet-storen

Om de verleiding te weerstaan je telefoon te raadplegen, zet je eenvoudig de niet-storen-functie of app aan op je telefoon. Niet-storen is een status waarbij je telefoon geen meldingen geeft als er bijvoorbeeld een whatsapp-bericht, e-mail of sms binnenkomt. 64 procent van de ondervraagden is bekend met de niet-storen functie, maar gebruikt hem niet. Slechts iets meer dan één op de tien mensen (13 procent) zet de functie aan in het verkeer.

Top 5 excuses niet gebruiken niet-storen functie

1. Ik heb de discipline om niet te kijken
2. Ik wil wel bereikbaar blijven
3. Ik vergeet hem aan te zetten
4. Ik heb een goede handsfree-functie in de auto
5. Ik gebruik mijn telefoon sowieso niet als ik onderweg ben

De 5 beste tips om MONO onderweg te gaan:

1. Stel je navigatie en muziek vooraf in, zo heb je je handen vrij tijdens het deelnemen aan het verkeer.
2. Gebruik de niet-storen functie of soortgelijke app. Wil je voor bepaalde mensen, zoals je partner of kinderen, of in noodgevallen toch bereikbaar zijn? Zet ze in de uitzonderingen van de niet-storen functie!
3. Laat mensen die jou toch willen bereiken (zoals je werkgever) weten dat je gaat rijden. Zo voorkom je dat ze je storen, of weten ze dat je op een later moment terugbelt of mailt.
4. Leg je telefoon op een plek waar je niet bij kan, zodat je ook niet in de verleiding komt om tóch even te kijken.
5. Kan een telefoontje écht niet wachten? Stop dan op een veilige plek, waar je ook andere weggebruikers niet hindert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.