kvk, kamer van koophandel

Privacy KVK nog steeds niet op orde

De Kamer van Koophandel (KVK) vindt het ‘één van de grote uitdagingen om de wettelijke taak van openbaarheid en privacy in een nieuwe balans te brengen.’ Het daadwerkelijk op orde brengen van de privacy van duizenden gegevens, waaronder die van ZZP-rijschoolhouders, dat gaat nog wel even duren. De KVK wil eerst onderzoeken doen.

Jarenlang kregen ZZP-ers last van ongewenste telefoontjes en post zodra ze in het KVK stonden ingeschreven. De persoonsgegevens werden doorverkocht én online gezet. De Kamer van Koophandel stopte vanaf juli 2021 met het doorverkopen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was de verkoop van die adressenbestanden in strijd met privacyregels. De KVK gaf echter wel aan de mogelijkheid te willen behouden om met de gegevens te ‘kunnen ondernemen‘.

De overheid hamert erop dat privacy verplicht is. De KVK wil echter eerst nog onderzoek doen en niet direct aan de slag. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) organiseert KVK hiervoor de zogenoemde Datavisie. In 2021 was er een eerste openbare consultatie voor belanghebbenden. In het voorjaar en de zomer 2022 volgt een tweede ronde. “Daarin worden mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht”, aldus de KVK.

Onder het mom van veiligheid, wil de KVK juist veel gegevens openbaar houden. De KVK meldt dat controleerbare zakelijke gegevens zorgen voor transparantie en leiden tot minder fraude, witwassen en misbruik van (publieke) middelen. “Daarnaast blijft KVK oog houden voor de juiste balans tussen openbaarheid en privacy.” Wanneer er daadwerkelijk stappen worden gezet, dat is niet duidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Privacy KVK nog steeds niet op orde | RijschoolPro
kvk, kamer van koophandel

Privacy KVK nog steeds niet op orde

De Kamer van Koophandel (KVK) vindt het ‘één van de grote uitdagingen om de wettelijke taak van openbaarheid en privacy in een nieuwe balans te brengen.’ Het daadwerkelijk op orde brengen van de privacy van duizenden gegevens, waaronder die van ZZP-rijschoolhouders, dat gaat nog wel even duren. De KVK wil eerst onderzoeken doen.

Jarenlang kregen ZZP-ers last van ongewenste telefoontjes en post zodra ze in het KVK stonden ingeschreven. De persoonsgegevens werden doorverkocht én online gezet. De Kamer van Koophandel stopte vanaf juli 2021 met het doorverkopen. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was de verkoop van die adressenbestanden in strijd met privacyregels. De KVK gaf echter wel aan de mogelijkheid te willen behouden om met de gegevens te ‘kunnen ondernemen‘.

De overheid hamert erop dat privacy verplicht is. De KVK wil echter eerst nog onderzoek doen en niet direct aan de slag. Samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) organiseert KVK hiervoor de zogenoemde Datavisie. In 2021 was er een eerste openbare consultatie voor belanghebbenden. In het voorjaar en de zomer 2022 volgt een tweede ronde. “Daarin worden mogelijke oplossingsrichtingen in kaart gebracht”, aldus de KVK.

Onder het mom van veiligheid, wil de KVK juist veel gegevens openbaar houden. De KVK meldt dat controleerbare zakelijke gegevens zorgen voor transparantie en leiden tot minder fraude, witwassen en misbruik van (publieke) middelen. “Daarnaast blijft KVK oog houden voor de juiste balans tussen openbaarheid en privacy.” Wanneer er daadwerkelijk stappen worden gezet, dat is niet duidelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.