Bijna 90% van de Nederlanders heeft een rijbewijs

Het merendeel van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder was in 2021 in het bezit van een autorijbewijs (88%) en daarmee ook in het bezit van een bromfietsrijbewijs. Het totale bezit van een bromfietsrijbewijs is 90%. Beide percentages, alsmede het rijbewijsbezit voor de motor, vrachtwagen en bus zijn gelijk aan het bezit in 2019 en 2020. Ook in 2021 heeft 9% geen enkel rijbewijs in zijn/haar bezit.

De cijfers komen uit het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 dat trends in de mobiliteit voor verschillende reismotieven in kaart brengt.

Autobezit

Een meerderheid van de huishoudens (87%) bezit één of meerdere auto’s. Het autobezit is het hoogst in de leeftijdsgroep 35 tot 54 jaar (89%). Het gemiddeld aantal auto’s per huishouden is in 2021 met 1,8% gedaald t.o.v. 2020 (1,20 t.o.v. 1,22).

Geen auto bezitten komt met name voor onder de leeftijdsgroep tot 35 jaar (17% vs. 13% gemiddeld) en dit
aandeel is met 1% gestegen t.o.v. 2020. Daarnaast hebben alleenstaanden (31%) en de inwoners van zeer
sterk stedelijke gebieden (24%) significant vaker geen auto in het bezit in vergelijking met het gemiddelde
(13%).

Het autobezit is het sterkst afgenomen in de leeftijdsgroep onder de 25 jaar (van 83% naar 81%). Onder degenen die een auto in bezit hebben, heeft 92% een auto in privébezit. Daarnaast heeft 6% een privé geleasede auto en nog 5% een leaseauto via het werk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bijna 90% van de Nederlanders heeft een rijbewijs | RijschoolPro

Bijna 90% van de Nederlanders heeft een rijbewijs

Het merendeel van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder was in 2021 in het bezit van een autorijbewijs (88%) en daarmee ook in het bezit van een bromfietsrijbewijs. Het totale bezit van een bromfietsrijbewijs is 90%. Beide percentages, alsmede het rijbewijsbezit voor de motor, vrachtwagen en bus zijn gelijk aan het bezit in 2019 en 2020. Ook in 2021 heeft 9% geen enkel rijbewijs in zijn/haar bezit.

De cijfers komen uit het Landelijk Reizigersonderzoek 2022 dat trends in de mobiliteit voor verschillende reismotieven in kaart brengt.

Autobezit

Een meerderheid van de huishoudens (87%) bezit één of meerdere auto’s. Het autobezit is het hoogst in de leeftijdsgroep 35 tot 54 jaar (89%). Het gemiddeld aantal auto’s per huishouden is in 2021 met 1,8% gedaald t.o.v. 2020 (1,20 t.o.v. 1,22).

Geen auto bezitten komt met name voor onder de leeftijdsgroep tot 35 jaar (17% vs. 13% gemiddeld) en dit
aandeel is met 1% gestegen t.o.v. 2020. Daarnaast hebben alleenstaanden (31%) en de inwoners van zeer
sterk stedelijke gebieden (24%) significant vaker geen auto in het bezit in vergelijking met het gemiddelde
(13%).

Het autobezit is het sterkst afgenomen in de leeftijdsgroep onder de 25 jaar (van 83% naar 81%). Onder degenen die een auto in bezit hebben, heeft 92% een auto in privébezit. Daarnaast heeft 6% een privé geleasede auto en nog 5% een leaseauto via het werk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.