Vierseizoenenband steeds populairder

Uit onderzoek blijkt dat de vierseizoenenband steeds populairder wordt, met name bij particuliere rijders. De zakelijke rijders kiezen nog steeds voor zomer- en winterbanden. Omdat zij veel kilometers maken, is het voor hen aantrekkelijk om met de banden te rijden die het beste bij het seizoen passen.
KwikFit voert de bandenmonitor inmiddels al tien jaar uit, twee keer per jaar. Hierdoor zijn trends te achterhalen over de voorkeuren van particuliere en zakelijke autorijders. Bij de eerste meting in 2012 was de vierseizoenenband nog een uitzondering, met nog geen 2,3 procent wekdekaandeel. De strenge winter van 2010 deed de vraag naar winterbanden enorm groeien. Dat beeld is veranderd. Inmiddels zijn vierseizoenenbanden goed voor 21 procent wegdekaandeel.
Bandentypen
Vooral particuliere rijders stapten over op vierseizoenenbanden, waarbij het opvalt dat vooral bewoners uit de grensstreek hier de voorkeur aan geven.
Tijdens de meetperiode januari-februari, ruim voordat de bandenwissels plaatsvonden, reden er in de steekproef van 2235 auto’s 470 op vierseizoenenbanden en 475 op winterbanden. Samen waren ze daarmee goed voor 42,3 procent van het totaal. Dat betekent dat in de winterperiode 57,7 procent van de automobilisten op zomerbanden bleef rijden.
Het aandeel winterbanden lag de afgelopen twee jaar zo’n 10 procentpunten lager dan daarvoor. De plotselinge terugval van het aandeel van de winterbanden in 2019/20 had naast zeer gematigde winterse omstandigheden vooral als oorzaak dat door de lockdowns veel wintersportvakanties niet doorgingen. Veel particulieren wisselden hun banden toen niet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.