spookrijder, snelweg

Bijna iedere dag een spookrijder in België

De Federale Wegpolitie in België telt elk jaar 350 tot 400 spookrijders op de autosnelwegen. Dat blijkt uit de Briefing Spookrijders die onlangs is gepubliceerd. De spookrijders die geteld werden zorgden de afgelopen tien jaar samen voor 122 ongevallen, waarbij elk jaar gemiddeld 3 doden vallen en 22 gewonden. 

Een spookrijder is een bestuurder die in de verkeerde richting rijdt op de autosnelweg. Uit tal van publicaties blijkt dat in geval van een ongeval van een spookrijder het vooral om mannen (79%) gaat die vaak onder invloed van alcohol (43%) of medicatie zijn. Van de spookbestuurders is 21 procent boven de 65 jaar oud.

De briefing maakt een duidelijk onderscheid tussen opzettelijke spookrijders en mensen die per ongeluk op de verkeerde helft van de weg belanden.

Bij de mensen die opzettelijk spookrijden zijn er een aantal motieven:

• ze willen files vermijden ;
• ze proberen te manoeuvreren nadat ze een verkeerde op- of afrit genomen hebben ;
• ze doen het louter voor de kick of een weddenschap ;
• ze proberen te ontsnappen aan een politiecontrole ;
• ze doen een zelfmoordpoging.

De mensen die onopzettelijk spookrijden komen op de verkeerde kant van de weg door onoplettendheid, verstrooidheid (vaak senioren) of oriëntatieproblemen. Ook kan het zijn dat mensen afgeleid zijn door het navigatiesysteem of de mobiele telefoon. Verder kunnen ze door slechte signalering, wegmarkering, werkzaamheden of slecht weer per ongeluk gaan spookrijden.

Slachtoffers

De personen die overlijden bij dit soort ongevallen zijn in acht op de tien gevallen de spookrijder zelf. In bepaalde gevallen gaat het om zelfdoding door de bestuurder zelf.  Twee derde van de zwaargewonden zijn daarentegen inzittenden van de voertuigen die in botsing komen met de spookrijder. Het betreft hier dus zowel de bestuurders als passagiers van die voertuigen. Het risico is bijna 200 keer kleiner om betrokken te raken bij een spookaanrijding dan een ander soort ongeval op de autosnelweg. Maar de ongevallen die gebeuren zijn zeven tot acht keer ernstiger zijn dan het gemiddelde ongeval op de autosnelweg en dat ze in bijna 20% van de gevallen een dodelijke afloop kennen.

Aanbevelingen

Het Belgisch kenniscentrum voor de verkeersveiligheid VIAS adviseert de overheid om voldoende signalerings- en waarschuwingsborden te plaatsen, zodat op- en afritten niet voor verwarring zorgen.

Automobilisten wordt geadviseerd om in geval van een spookrijder uiterst rechts te rijden, zelfs als men hierdoor op de vluchtstrook komt. De spookrijder kun je eventueel met knipperlichten waarschuwen én zelf moet je zo snel mogelijk de politie bellen in geval van het spotten van een spookrijder.

Zelf spookrijder

Wie zelf per ongeluk een autosnelweg oprijdt in de verkeerde richting wordt geadviseerd om te vertragen en dimlichten en waarschuwingslichten in te schakelen. Verhoog in geen geval je snelheid om
sneller bij de volgende oprit te geraken.
Indien er geen tegenligger is, rij dan naar de pechstrook en stop daar. Hou in het andere geval zoveel
mogelijk rechts, zodat het andere voertuig een ontwijkingsmanoeuvre kan uitvoeren (langs rechts voor
hem).
Bel de politie, zij kunnen helpen om in de juiste rijrichting te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.