Column Arno Smits (BOVAG): Nu of nooit

Arno Smits, voorzitter Bovag

De rijscholensector moet met één mond praten om de belangen goed over te brengen bij politici en beleidsmakers, zo stelt voorzitter van de BOVAG Arno Smits in zijn maandelijkse column voor RijschoolPro. BOVAG levert graag een constructieve bijdrage hieraan.

De rijscholenbranche heeft de afgelopen tijd flinke stappen gezet richting de broodnodige kwaliteits- en professionaliseringsslag. Op grond van het rapport van de commissie onder leiding van Emile Roemer en op basis van het fundament dat met het initiatief Samen Sterk al was gelegd, is de inmiddels veelbesproken ‘koepel’ een feit. Met de Koepel Rijopleiding & Verkeerseducatie heeft de sector nu een goede vorm gevonden voor de effectieve bundeling van de belangenbehartiging.

Er zijn binnen deze club drie zogenaamde ‘kamers’ gedefinieerd, waaronder een voor uitgevers en een voor (instructeurs)opleiders. Voor de rijscholen bestaat de belangrijkste kamer uit een vertegenwoordiging van BOVAG, ANWB, FAM, LBKR, RST, VVRI en VRB. De gehele koepel staat onder leiding van de zeer ervaren Jos Vaessen.

Ik zal er geen doekjes om winden: het vinden van de juiste samenwerkingsvorm was geen eenvoudige bevalling. Het moge duidelijk zijn dat een palet aan organisaties, zoals hierboven opgesomd, ervoor zorgt dat er ook heel veel meningen, eisen en wensen zijn. En dan is het natuurlijk niet makkelijk om die zomaar eventjes aan de kant te schuiven of te mixen. Maar één ding stond als een paal boven water in dit proces: iedereen was ervan doordrongen dat het ‘nu of nooit’ was.

Samen Sterk had de bal neergelegd, Roemer gaf een voorzet op maat en wij moesten ‘m met z’n allen nog ‘eventjes’ binnenkoppen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is gelukt. En daar ben ik best trots op, want de problematiek waar wij mee te maken hebben vraagt om een stevige en vooral om een effectieve lobby.

De rijscholensector moet daarom met één mond praten en onze belangen moeten ongefilterd en onverdund bij politici en beleidsmakers terecht kunnen komen. De standpunten van bijvoorbeeld BOVAG en de ANWB over zaken die rijscholen aangaan lopen in de praktijk zelden uit de pas met die van de andere organisaties. Vaak is er wel een verschil in de manier of het moment waarop we die standpunten al dan niet kenbaar willen maken.

Binnen de nieuwe koepel kunnen we op zulke momenten nu samen een vuist maken. BOVAG gaat in elk geval een constructieve bijdrage leveren en zal de samenwerking regelmatig evalueren, zodat we kunnen garanderen dat deze koepel ook zijn doelen bereikt.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.