Nieuw veiligheidssysteem in vrachtwagens ter bescherming van fietsers en voetgangers

Volvo Trucks introduceert een nieuw veiligheidssysteem om aanrijdingen met vrachtwagens te voorkomen. Een speciale botswaarschuwing moet voorkomen dat andere verkeersgebruikers in de dode hoek worden aangereden.

Het nieuwe veiligheidssysteem met de naam Lane Change Support geeft een ‘botswaarschuwing’, ook wel Side Collision Avoidance Support genoemd. Met behulp van een dubbele radar aan weerszijden van de vrachtwagen detecteert het systeem wanneer andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers, het risicogebied betreden.

“Een ongeval kan in een fractie van een seconde gebeuren. Ons uitgebreide ongevalsonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren studie van praktijksituaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de chauffeur mogelijke aanrijdingen met kwetsbare verkeersdeelnemers te voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

Wanneer iemand zich in de dode hoek bevindt, informeert het systeem de chauffeur via een rood licht op de betreffende zijspiegel. Als de chauffeur zijn richtingaanwijzer aanzet om bijvoorbeeld van rijstrook te wisselen, begint het rode licht te knipperen en klinkt er een waarschuwingssignaal vanaf de zijkant waar een aanrijding dreigt. De chauffeur wordt gewaarschuwd en kan de truck afremmen, waardoor bijvoorbeeld een fietser kan passeren.

“Bij Volvo Trucks is onze langetermijnvisie nul ongevallen en veiligheid vormt de kern van alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is een voorbeeld van onze inspanningen om deze doelen te bereiken”, besluit Anna Wrige.

Het nieuwe systeem zal vanaf september 2022 wereldwijd beschikbaar zijn op de Volvo FH, FM en FMX met diesel-, gas- en elektrische aandrijflijnen. De Volvo FL- en FE-modellen krijgen in 2023 de beschikking over het nieuwe veiligheidssysteem.

De botswaarschuwing voldoet aan de nieuwe eisen binnen de General Safety Regulation voor kwetsbare weggebruikers (VRU – Vulnerable Road Users) die in 2024 van kracht wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.