Europese Unie, EU, Brussel, Europese Commissie

Nederland tegen EU-identificatienummer in elektronische wallet met rijbewijs

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) kan aanvragen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Tegen het bijbehorende nummer maken ze echter bezwaar. “We vrezen om de veiligheid”, zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer. Volgens haar zijn er ook alternatieven mogelijk. Daarbij wijst ze op de Nederlandse DigiD, waarmee ook al bij instanties in België kan worden ingelogd.

In Luxemburg praten de verantwoordelijke EU-bewindslieden vandaag weer over de eID. Via een ‘digitale portefeuille’ op een smartphone of ander apparaat kunnen burgers zich hiermee straks in de hele EU identificeren en elektronisch documenten delen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daarmee kun je dan overal in de EU een bankrekening openen, een hypotheek afsluiten of belasting betalen.

Maar het voornemen om aan het id-bewijs een “uniek en permanent” identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd in Den Haag. Alleen zijn bijna alle EU-lidstaten voor. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) heeft nog hoop het tij te kunnen keren.

Kamer en kabinet willen alleen niet dat aan deze eID en portefeuille een identificatienummer wordt gehangen. De Kamer nam donderdag een motie van de ChristenUnie aan die het kabinet oproept zich te verzetten tegen de komst daarvan. Bijna honderd Kamerleden steunden de motie.

Europees identificatienummer

De meeste EU-lidstaten zijn voorstander van een Europees identificatienummer. Volgens de staatssecretaris vinden ze het makkelijk. “Het wordt ingewikkelder als landen met hun eigen nummers werken”, zegt Van Huffelen. Naast Nederland hebben alleen Portugal en Duitsland zich tegen het identificatienummer uitgesproken.

Maar volgens de bewindsvrouw is de strijd nog lang niet gestreden. “We zitten nog vroeg in het onderhandelingsproces.” Een aantal landen heeft volgens haar ook nog geen hard standpunt ingenomen. Ook zitten landen “gematigd” in het dossier.

Nederland kan het voorstel niet met een veto tegenhouden. Een meerderheid is voldoende om het voorstel goed te keuren. Van Huffelen denkt dat er pas volgend jaar over zal worden gestemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nederland tegen EU-identificatienummer in elektronische wallet met rijbewijs | RijschoolPro
Europese Unie, EU, Brussel, Europese Commissie

Nederland tegen EU-identificatienummer in elektronische wallet met rijbewijs

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) kan aanvragen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daar staan kabinet en Kamer helemaal achter. Tegen het bijbehorende nummer maken ze echter bezwaar. “We vrezen om de veiligheid”, zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer. Volgens haar zijn er ook alternatieven mogelijk. Daarbij wijst ze op de Nederlandse DigiD, waarmee ook al bij instanties in België kan worden ingelogd.

In Luxemburg praten de verantwoordelijke EU-bewindslieden vandaag weer over de eID. Via een ‘digitale portefeuille’ op een smartphone of ander apparaat kunnen burgers zich hiermee straks in de hele EU identificeren en elektronisch documenten delen. In deze wallet-app kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document veilig worden opgeslagen. Daarmee kun je dan overal in de EU een bankrekening openen, een hypotheek afsluiten of belasting betalen.

Maar het voornemen om aan het id-bewijs een “uniek en permanent” identificatienummer te verbinden valt helemaal verkeerd in Den Haag. Alleen zijn bijna alle EU-lidstaten voor. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitale Zaken) heeft nog hoop het tij te kunnen keren.

Kamer en kabinet willen alleen niet dat aan deze eID en portefeuille een identificatienummer wordt gehangen. De Kamer nam donderdag een motie van de ChristenUnie aan die het kabinet oproept zich te verzetten tegen de komst daarvan. Bijna honderd Kamerleden steunden de motie.

Europees identificatienummer

De meeste EU-lidstaten zijn voorstander van een Europees identificatienummer. Volgens de staatssecretaris vinden ze het makkelijk. “Het wordt ingewikkelder als landen met hun eigen nummers werken”, zegt Van Huffelen. Naast Nederland hebben alleen Portugal en Duitsland zich tegen het identificatienummer uitgesproken.

Maar volgens de bewindsvrouw is de strijd nog lang niet gestreden. “We zitten nog vroeg in het onderhandelingsproces.” Een aantal landen heeft volgens haar ook nog geen hard standpunt ingenomen. Ook zitten landen “gematigd” in het dossier.

Nederland kan het voorstel niet met een veto tegenhouden. Een meerderheid is voldoende om het voorstel goed te keuren. Van Huffelen denkt dat er pas volgend jaar over zal worden gestemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.