Zware opgave voor Duitse auto-industrie door klimaatdoelen

De Duitse regering, ondernemersorganisaties en de vakbonden zijn dinsdag formeel de gesprekken begonnen over de vraag hoe de Duitse economie aan de klimaatdoelstellingen kan voldoen. De regering van bondskanselier Olaf Scholz wil namelijk dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is. Voor de auto-industrie wordt dit een zware opgave.

De drie partijen die sinds eind vorig jaar de regering vormen, namelijk de centrumlinkse SPD, de Groenen en de liberale FDP, hebben de klimaatdoelstellingen verder aangescherpt. Scholz stelde zijn land de grootste economische en industriële transformatie in een eeuw in het vooruitzicht.

Voor met name de belangrijke industriële productie van Duitsland, waaronder de auto-industrie, wordt het een zware opgave. De coalitie sprak daarom af dat in de eerste helft van 2022 “stabiele en betrouwbare randvoorwaarden” voor die transitie moeten worden besproken.

De zogeheten ‘Allianz für Transformation’ die dinsdag in Berlijn bijeenkomt moet die randvoorwaarden deels gaan scheppen. Naast Scholz zullen ook andere bewindspersonen aan tafel schuiven, onder wie minister Robert Habeck van Economie en Klimaat.

Duurzame energie

De Duitse regering wil onder andere fors inzetten op het opwekken van duurzame energie. Mede door de oorlog in Oekraïne is de roep om actie daarvoor toegenomen, omdat Duitsland af wil van Russische fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn de energieprijzen onder meer door de oorlog flink gestegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.