Column Arno Smits (BOVAG): Aanpak slecht scorende rijscholen revolutionair

Arno Smits, voorzitter Bovag

Het CBR gaat eindelijk slecht scorende rijscholen aanpakken en dat is een goede zaak, zo stelt voorzitter van de BOVAG Arno Smits in zijn maandelijkse column voor RijschoolPro. Voordat de aanpak echt van start gaat zijn we weer een jaar verder, maar in elk geval komen er revolutionaire veranderingen aan.

Na vele intensieve gesprekken met het CBR, ambtenaren bij ministeries, bewindslieden en parlementariërs hebben we dan eindelijk een hele belangrijke stap gezet richting het aanpakken van concullega’s die er op basis van hun slagingspercentages ronduit een potje van maken. Dat betreft rijscholen die structureel minder dan 30 procent scoren en daarmee ook een onevenredig hoge druk leggen op het reserveringssysteem voor praktijkexamens.

Het CBR noemt de oplossingen een prestatieladder en die ladder houdt in dat het slagingspercentage halfjaarlijks wordt gecontroleerd. De exacte plannen worden momenteel uitgewerkt en BOVAG is daar uiteraard nauw bij betrokken, maar hoogstwaarschijnlijk gaat na een eerste en tweede waarschuwing gelden dat deze rijschool een langere wachttijd voor het reserveren van examens voor de kiezen krijgt. Als een derde keer onder de 30 procent slagingspercentage wordt geconstateerd, kan de rijschool zelfs tijdelijk worden geblokkeerd en helemaal geen examens meer reserveren. Wellicht dat bij een vierde ‘overtreding’ de opleider zelfs uitgeschreven wordt bij het CBR. Al met al blijkt zo’n rijschool dan dus al minimaal twee jaar maar wat aan te rommelen.

Tegelijkertijd worden er ook beloningen in het vooruitzicht gesteld voor rijscholen die juist wel hoog scoren, oftewel 65 procent of meer. De eerste plannen zijn dat zij meer privileges krijgen en ruimere mogelijkheden om examens te reserveren. Zoals zo vaak bij nieuwe plannen waar de overheid bij betrokken is, duurt het alleen wel nog een tijdje voordat deze ideeën werkelijkheid worden. De inventarisatie en uitwerking is nu van start gegaan en dan wordt eind dit jaar een knoop doorgehakt.

We moeten rekening houden met minimaal medio 2023 voordat bovenstaande aanpak dan realiteit is, maar ik zie er nu al naar uit! Indien we dit op de juiste manier aanpakken, is het een effectieve manier om het algemene niveau in onze branche flink op te krikken. Helaas hebben we er qua lange wachttijden het komende jaar nog niets aan, maar er is in elk geval beweging richting een revolutionaire verandering. Dank daarvoor aan alle betrokkenen. En mocht een BOVAG-lid moeite ervaren om het slagingspercentage op te krikken of op het gewenste niveau te houden, dan staan we altijd klaar voor advies.

Arno Smits

Voorzitter BOVAG Rijscholen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Column Arno Smits (BOVAG): Aanpak slecht scorende rijscholen revolutionair”

Pieter van der Vinne|07.07.22|14:43

wat een onzin-column weer…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Column Arno Smits (BOVAG): Aanpak slecht scorende rijscholen revolutionair | RijschoolPro

Column Arno Smits (BOVAG): Aanpak slecht scorende rijscholen revolutionair

Arno Smits, voorzitter Bovag

Het CBR gaat eindelijk slecht scorende rijscholen aanpakken en dat is een goede zaak, zo stelt voorzitter van de BOVAG Arno Smits in zijn maandelijkse column voor RijschoolPro. Voordat de aanpak echt van start gaat zijn we weer een jaar verder, maar in elk geval komen er revolutionaire veranderingen aan.

Na vele intensieve gesprekken met het CBR, ambtenaren bij ministeries, bewindslieden en parlementariërs hebben we dan eindelijk een hele belangrijke stap gezet richting het aanpakken van concullega’s die er op basis van hun slagingspercentages ronduit een potje van maken. Dat betreft rijscholen die structureel minder dan 30 procent scoren en daarmee ook een onevenredig hoge druk leggen op het reserveringssysteem voor praktijkexamens.

Het CBR noemt de oplossingen een prestatieladder en die ladder houdt in dat het slagingspercentage halfjaarlijks wordt gecontroleerd. De exacte plannen worden momenteel uitgewerkt en BOVAG is daar uiteraard nauw bij betrokken, maar hoogstwaarschijnlijk gaat na een eerste en tweede waarschuwing gelden dat deze rijschool een langere wachttijd voor het reserveren van examens voor de kiezen krijgt. Als een derde keer onder de 30 procent slagingspercentage wordt geconstateerd, kan de rijschool zelfs tijdelijk worden geblokkeerd en helemaal geen examens meer reserveren. Wellicht dat bij een vierde ‘overtreding’ de opleider zelfs uitgeschreven wordt bij het CBR. Al met al blijkt zo’n rijschool dan dus al minimaal twee jaar maar wat aan te rommelen.

Tegelijkertijd worden er ook beloningen in het vooruitzicht gesteld voor rijscholen die juist wel hoog scoren, oftewel 65 procent of meer. De eerste plannen zijn dat zij meer privileges krijgen en ruimere mogelijkheden om examens te reserveren. Zoals zo vaak bij nieuwe plannen waar de overheid bij betrokken is, duurt het alleen wel nog een tijdje voordat deze ideeën werkelijkheid worden. De inventarisatie en uitwerking is nu van start gegaan en dan wordt eind dit jaar een knoop doorgehakt.

We moeten rekening houden met minimaal medio 2023 voordat bovenstaande aanpak dan realiteit is, maar ik zie er nu al naar uit! Indien we dit op de juiste manier aanpakken, is het een effectieve manier om het algemene niveau in onze branche flink op te krikken. Helaas hebben we er qua lange wachttijden het komende jaar nog niets aan, maar er is in elk geval beweging richting een revolutionaire verandering. Dank daarvoor aan alle betrokkenen. En mocht een BOVAG-lid moeite ervaren om het slagingspercentage op te krikken of op het gewenste niveau te houden, dan staan we altijd klaar voor advies.

Arno Smits

Voorzitter BOVAG Rijscholen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Column Arno Smits (BOVAG): Aanpak slecht scorende rijscholen revolutionair”

Pieter van der Vinne|07.07.22|14:43

wat een onzin-column weer…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.