Toyota meest gestolen automerk van 2022

Toyota is het meest gestolen automerk van 2022

Totaal zijn er 18.562 gekentekende voertuigen gestolen, waarvan 39 procent is teruggevonden.Foto: Shutterstock

In 2022 zijn er 5.973 personenauto’s gestolen. Dit is 11 procent meer dan in 2021. Iets minder dan de helft werd hiervan teruggevonden, zo’n 45 procent. Motorfietsen (1.694 stuks) en brom- en snorfietsen (12.590 stuks) laten een stijging zien van respectievelijk 13 procent en 27 procent. In totaal zijn er 18.562 gekentekende voertuigen gestolen, waarvan 39 procent is teruggevonden. Dat meldt Stichting VbV.

Met 5.973 stuks ligt het aantal gestolen personenauto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er namelijk 7.107 voertuigen gestolen.

Toyota neemt met 1.036 stuks de eerste plaats over van Volkswagen als meest gestolen merk. Toyota laat van alle merken de grootste diefstal stijging zien met 83 procent ten opzichte van 2021.

De Toyota RAV 4, het meest gestolen model met 465 stuks, onttroont de VW Golf als meest gestolen model van de afgelopen jaren. De diefstal van elektrisch/ hybride voertuigen is met 74 procent gestegen naar 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 stuks bijna geheel voor rekening van Toyota.

Oudere voertuigen populair

Personenauto’s van 3, 4 en 5 jaar oud worden het meest gestolen en zijn goed voor 27 procent van de diefstallen. Diefstal van personenauto’s van 0 tot 3 jaar is gedaald met 8 procent. Personenauto’s van 20 jaar en ouder laten een opvallende diefstalstijging zien van 18 procent. Het terugvindpercentage is bij personenauto’s met 45 procent gelijk gebleven aan dat van 2021. In de eerste 24 uur is de kans dat een voertuig wordt teruggevonden 16 procent, na één maand is dit nog maar 7,6 procent.

Verduistering

Van de 5.973 personenautodiefstallen in 2022 ging het bij ongeveer 1.100 aangiften om verduistering. Het gaat dan onder andere om voertuigen die zijn geleend, gehuurd en geleased maar niet zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Er is een duidelijke stijging zichtbaar sinds 2016, toen waren er slechts 400 aangiften van verduistering.

“Preventie is en blijft het belangrijkste middel tegen diefstal. Een beveiligingssysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging bij jonge, maar zeker ook bij oudere en historische voertuigen blijft onze eerste aanbeveling”, aldus Rudi Welling, manager van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Toyota is het meest gestolen automerk van 2022 | RijschoolPro
Toyota meest gestolen automerk van 2022

Toyota is het meest gestolen automerk van 2022

Totaal zijn er 18.562 gekentekende voertuigen gestolen, waarvan 39 procent is teruggevonden.Foto: Shutterstock

In 2022 zijn er 5.973 personenauto’s gestolen. Dit is 11 procent meer dan in 2021. Iets minder dan de helft werd hiervan teruggevonden, zo’n 45 procent. Motorfietsen (1.694 stuks) en brom- en snorfietsen (12.590 stuks) laten een stijging zien van respectievelijk 13 procent en 27 procent. In totaal zijn er 18.562 gekentekende voertuigen gestolen, waarvan 39 procent is teruggevonden. Dat meldt Stichting VbV.

Met 5.973 stuks ligt het aantal gestolen personenauto’s overigens nog wel lager dan in 2019, het jaar voor corona uitbrak. Toen werden er namelijk 7.107 voertuigen gestolen.

Toyota neemt met 1.036 stuks de eerste plaats over van Volkswagen als meest gestolen merk. Toyota laat van alle merken de grootste diefstal stijging zien met 83 procent ten opzichte van 2021.

De Toyota RAV 4, het meest gestolen model met 465 stuks, onttroont de VW Golf als meest gestolen model van de afgelopen jaren. De diefstal van elektrisch/ hybride voertuigen is met 74 procent gestegen naar 1.002 stuks. Deze stijging komt met 771 stuks bijna geheel voor rekening van Toyota.

Oudere voertuigen populair

Personenauto’s van 3, 4 en 5 jaar oud worden het meest gestolen en zijn goed voor 27 procent van de diefstallen. Diefstal van personenauto’s van 0 tot 3 jaar is gedaald met 8 procent. Personenauto’s van 20 jaar en ouder laten een opvallende diefstalstijging zien van 18 procent. Het terugvindpercentage is bij personenauto’s met 45 procent gelijk gebleven aan dat van 2021. In de eerste 24 uur is de kans dat een voertuig wordt teruggevonden 16 procent, na één maand is dit nog maar 7,6 procent.

Verduistering

Van de 5.973 personenautodiefstallen in 2022 ging het bij ongeveer 1.100 aangiften om verduistering. Het gaat dan onder andere om voertuigen die zijn geleend, gehuurd en geleased maar niet zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaar. Er is een duidelijke stijging zichtbaar sinds 2016, toen waren er slechts 400 aangiften van verduistering.

“Preventie is en blijft het belangrijkste middel tegen diefstal. Een beveiligingssysteem met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging bij jonge, maar zeker ook bij oudere en historische voertuigen blijft onze eerste aanbeveling”, aldus Rudi Welling, manager van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Nienke Eusterbrock

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.