Omzet auto- en motorbranche flink hoger in 2022 door prijsstijgingen

Omzet auto- en motorbranche flink hoger door prijsstijgingen

Foto ter illustratie Foto: Unsplash

De omzet van de auto- en motorbranche in Nederland is in 2022 flink gestegen en zette daarmee het herstel na de coronacrisis voort. De toename van de omzet werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral veroorzaakt door prijsstijgingen. Nieuwe personenauto’s, occasions en ook onderdelen stegen gedurende het jaar in prijs.

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de auto- en motorbranche. Naast het wereldwijde chiptekort speelden er tijdelijke sluitingen van fabrieken, wat gevolgen had voor auto-importeurs en voor de verkoop van nieuwe auto’s. Ook mochten dealers geen klanten ontvangen in hun showroom.

Toch lijkt de branche zich – drie jaar na de start van de coronacrisis – inmiddels te hebben hersteld. De omzet van de auto- en motorbranche steeg in 2022 namelijk met 17,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast was de omzet vorig jaar 24,5 procent hoger ten opzichte van 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak.

Groeicijfers

Alle deelbranches lieten vorig jaar groeicijfers zien, ook ten opzichte van 2019. De deelbranche handel in en reparatie van personenauto’s boekte in 2022 de grootste omzetgroei. Bedrijven in deze deelbranche hadden in de tweede jaarhelft minder last van het chiptekort en er werden meer elektrische auto’s verkocht.

Personeelstekort

Het CBS merkt verder op dat de gespannen arbeidsmarkt ook in de auto- en motorbranche merkbaar blijft. Iets meer bedrijven (35,7 procent) gaven aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 aan een tekort aan personeel te hebben. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 was dit 34,9 procent. Het aantal vacatures is wel iets afgenomen.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.