EU roept op tot verandering: ‘Meer aandacht voor kwetsbare groepen en streng zijn voor jonge bestuurders’

EU pleit voor rijbewijs vanaf 17 jaar

Foto ter illustratie Foto: Unsplash

De Europese Commissie pleit voor verandering en stelt voor dat jongeren vanaf 17 jaar in de hele EU kunnen leren autorijden, gevolgd door het rijden onder begeleiding en een tweejarige proeftijd. Het voorstel maakt deel uit van een pakket wetsvoorstellen om het leren rijden voor jongeren aantrekkelijker te maken, de verkeersveiligheidheid te verbeteren en het aantal verkeersdoden in de EU te verminderen.

Na het op 17-jarige leeftijd behalen van het rijbewijs moeten jonge bestuurders tot hun achttiende ervaring opdoen met een begeleider in de auto, zoals in Nederland al het geval is, vindt de Europese Commissie. Als het aan de EU ligt, volgt er daarna een proeftijd van ten minste twee jaar, met een nultolerantie voor rijden onder invloed.

Volgens Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) vielen er vorig jaar 20.000 doden in het wegverkeer, vooral onder voetgangers, fietsers en gebruikers van scooters en motoren. Verandering wordt daarom noodzakelijk geacht. Vălean stelt voor om tijdens de rijlessen meer aandacht te besteden aan die kwetsbare groepen en om streng te zijn voor jonge bestuurders. “Dit is essentieel, omdat beginnende automobilisten van onder de dertig slechts acht procent van alle bestuurders op de weg uitmaken, maar toch betrokken zijn bij twee op de vijf dodelijke aanrijdingen. De EU streeft naar nul doden op de weg in 2050”, aldus Vălean.

Daarnaast moeten er volgens de Europese Commissie gelijke regels komen in de EU voor het intrekken van rijbewijzen. De commissie hamert daarnaast op betere handhaving van overtredingen. Een ingetrokken rijbewijs moet automatisch in de hele Europese Unie zijn ingetrokken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.