Zuid-Australië voert rijbewijs voor ‘supercars’ in
u-license

Zuid-Australië voert rijbewijs voor ‘supercars’ in

Volgens de Australische regelgeving is een auto ultra high-powered als er meer dan 375 pk per 1.000 kilogram beschikbaar is Foto: Shutterstock

De deelstaat Zuid-Australië voert vanaf 1 december 2024 een rijbewijs voor ‘ultra high-powered’ voertuigen in. De nieuwe wetgeving is bedoeld om ongelukken met zogeheten ‘supercars’ in de toekomst te voorkomen.

Dat meldt Drive, een Australische website voor de automotive branche. Door middel van een online cursus naast de rijopleiding kan men het ‘U-license’ halen. De opleiding – die op dit moment nog in ontwikkeling is – moet bestuurders bewust maken van de risico’s van het besturen van een ultra high-powered voertuig. Ook het gebruik van algemene voertuigkenmerken binnen geavanceerde rijhulpsystemen komt uitvoerig aan bod.

De training is bedoeld voor zowel nieuwe als bestaande bestuurders en eigenaren van de snelle wagens.

Nieuwe straffen

Daarnaast kunnen automobilisten in Zuid-Australië voortaan een boete krijgen tot 5000 dollar als ze opzettelijk een geautomatiseerd interventiesysteem uitschakelen in een ultra high-powered voertuig. Het gaat hierbij om het uitschakelen van bijvoorbeeld automatisch noodremmen en tractiecontrole.

De Zuid-Australische regering heeft verder ook nieuwe definities en straffen ingevoerd voor bestuurders die een dood hebben veroorzaakt, waarbij de maximale straf voor onzorgvuldig rijden is verhoogd van 12 maanden naar zeven jaar, meldt Drive.

Ongeluk

De wetswijziging is doorgevoerd na het dodelijke ongeluk met de 15-jarige Sophia Naismith die in 2019 werd aangereden door een Lamborghini Huracan. “De tragische dood van Sophia Naismith bracht ernstige problemen aan het licht met onze huidige wetten waar rijgedrag de dood of ernstig letsel veroorzaakt”, zegt de procureur-generaal van Zuid-Australië.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zuid-Australië voert rijbewijs voor ‘supercars’ in | RijschoolPro
Zuid-Australië voert rijbewijs voor ‘supercars’ in
u-license

Zuid-Australië voert rijbewijs voor ‘supercars’ in

Volgens de Australische regelgeving is een auto ultra high-powered als er meer dan 375 pk per 1.000 kilogram beschikbaar is Foto: Shutterstock

De deelstaat Zuid-Australië voert vanaf 1 december 2024 een rijbewijs voor ‘ultra high-powered’ voertuigen in. De nieuwe wetgeving is bedoeld om ongelukken met zogeheten ‘supercars’ in de toekomst te voorkomen.

Dat meldt Drive, een Australische website voor de automotive branche. Door middel van een online cursus naast de rijopleiding kan men het ‘U-license’ halen. De opleiding – die op dit moment nog in ontwikkeling is – moet bestuurders bewust maken van de risico’s van het besturen van een ultra high-powered voertuig. Ook het gebruik van algemene voertuigkenmerken binnen geavanceerde rijhulpsystemen komt uitvoerig aan bod.

De training is bedoeld voor zowel nieuwe als bestaande bestuurders en eigenaren van de snelle wagens.

Nieuwe straffen

Daarnaast kunnen automobilisten in Zuid-Australië voortaan een boete krijgen tot 5000 dollar als ze opzettelijk een geautomatiseerd interventiesysteem uitschakelen in een ultra high-powered voertuig. Het gaat hierbij om het uitschakelen van bijvoorbeeld automatisch noodremmen en tractiecontrole.

De Zuid-Australische regering heeft verder ook nieuwe definities en straffen ingevoerd voor bestuurders die een dood hebben veroorzaakt, waarbij de maximale straf voor onzorgvuldig rijden is verhoogd van 12 maanden naar zeven jaar, meldt Drive.

Ongeluk

De wetswijziging is doorgevoerd na het dodelijke ongeluk met de 15-jarige Sophia Naismith die in 2019 werd aangereden door een Lamborghini Huracan. “De tragische dood van Sophia Naismith bracht ernstige problemen aan het licht met onze huidige wetten waar rijgedrag de dood of ernstig letsel veroorzaakt”, zegt de procureur-generaal van Zuid-Australië.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.