Belgische politie betrapt dagelijks 63 bestuurders zonder rijbewijs
recidive

Belgische politie betrapt dagelijks 63 bestuurders zonder rijbewijs

Het aantal bestuurders dat zonder rijbewijs de weg opgaat, neemt daarnaast toe Foto: Shutterstock

De Belgische politie betrapte in 2023 dagelijks 63 automobilisten zonder (geldig) rijbewijs. Het gaat om bestuurders van wie het rijbewijs is ingetrokken na een overtreding of die zelfs nooit het roze pasje hebben behaald. 

Dat meldt het Belgische platform Gocar. Kennisinstituut VIAS, dat zich bezighoudt met verkeersveiligheid, mobiliteit en gezondheid, geeft aan dat er jaarlijks 105.000 rijbewijzen worden ingetrokken. Daarvan is 86 procent van de betrokken bestuurders een recidivist.

Hoewel de boete op dit moment al minstens 4.000 euro en een rijverbod van drie maanden bedraagt, roept het instituut op tot nog strengere controles. “Nu blijkt namelijk dat de intrekking van het rijbewijs te weinig effect heeft, maar vooral dat er te weinig controle is om ervoor te zorgen dat overtreders zich houden aan de beslissing van de rechter”, schrijft Gocar.

Punten

Om de toename van het aantal rijbewijslozen op de weg tegen te gaan, is VIAS volgens Gocar nog steeds voorstander van een rijbewijs met punten, zoals ook in Nederland geldt. Verder vindt het kennisinstituut een digitaal rijbewijs een goed idee. Politie zou op deze manier sneller kunnen achterhalen van wie het rijbewijs is ingenomen, om hen zo sneller te kunnen controleren. Ook een rijbewijsslot, waardoor een auto niet start als er geen geldig rijbewijs is, zou volgens VIAS een oplossing kunnen bieden.

Toename

Het aantal bestuurders dat zonder rijbewijs de weg opgaat, neemt daarnaast toe. In 2022 betrapte de politie namelijk nog 46 bestuurders per dag. De afgelopen tien jaar is het aantal rijbewijsovertredingen met 20 procent gestegen, aldus Gocar.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische politie betrapt dagelijks 63 bestuurders zonder rijbewijs | RijschoolPro
Belgische politie betrapt dagelijks 63 bestuurders zonder rijbewijs
recidive

Belgische politie betrapt dagelijks 63 bestuurders zonder rijbewijs

Het aantal bestuurders dat zonder rijbewijs de weg opgaat, neemt daarnaast toe Foto: Shutterstock

De Belgische politie betrapte in 2023 dagelijks 63 automobilisten zonder (geldig) rijbewijs. Het gaat om bestuurders van wie het rijbewijs is ingetrokken na een overtreding of die zelfs nooit het roze pasje hebben behaald. 

Dat meldt het Belgische platform Gocar. Kennisinstituut VIAS, dat zich bezighoudt met verkeersveiligheid, mobiliteit en gezondheid, geeft aan dat er jaarlijks 105.000 rijbewijzen worden ingetrokken. Daarvan is 86 procent van de betrokken bestuurders een recidivist.

Hoewel de boete op dit moment al minstens 4.000 euro en een rijverbod van drie maanden bedraagt, roept het instituut op tot nog strengere controles. “Nu blijkt namelijk dat de intrekking van het rijbewijs te weinig effect heeft, maar vooral dat er te weinig controle is om ervoor te zorgen dat overtreders zich houden aan de beslissing van de rechter”, schrijft Gocar.

Punten

Om de toename van het aantal rijbewijslozen op de weg tegen te gaan, is VIAS volgens Gocar nog steeds voorstander van een rijbewijs met punten, zoals ook in Nederland geldt. Verder vindt het kennisinstituut een digitaal rijbewijs een goed idee. Politie zou op deze manier sneller kunnen achterhalen van wie het rijbewijs is ingenomen, om hen zo sneller te kunnen controleren. Ook een rijbewijsslot, waardoor een auto niet start als er geen geldig rijbewijs is, zou volgens VIAS een oplossing kunnen bieden.

Toename

Het aantal bestuurders dat zonder rijbewijs de weg opgaat, neemt daarnaast toe. In 2022 betrapte de politie namelijk nog 46 bestuurders per dag. De afgelopen tien jaar is het aantal rijbewijsovertredingen met 20 procent gestegen, aldus Gocar.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.