Rijlessen mogelijk honderden euro's duurder door meer examens
84 tot 609 euro

Rijlessen mogelijk honderden euro’s duurder door meer examens

De exacte kosten van meer examenmomenten, ofwel het vierfasenmodel, hangen af van het slagingspercentage Foto: ANP

Als het kabinet extra examens verplicht stelt om een rijbewijs te halen, zoals het overweegt, kan dat per leerling 84 tot 609 euro kosten. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar de kosten van nieuwe regels voor rijlessen. Op dit moment kost een rijbewijs in totaal gemiddeld 3125 euro, schrijft het CBR.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) kwam dinsdag met een reeks nieuwe regels rond rijlessen. Aanleiding is Advies Roemer, waarin onder meer stond dat er zowel bij het theorie- als het praktijkexamen voor personenauto’s meer toetsmomenten moeten komen. Alle maatregelen bij elkaar moeten misleiding en oneerlijke concurrentie in de rijschoolbranche tegengaan en zorgen voor een hoger slagingspercentage.

De exacte kosten van meer examenmomenten, ofwel het vierfasenmodel, hangen af van het slagingspercentage. Als het niet lukt om meer mensen te laten slagen, kost een extra praktijkexamen naar schatting 364 euro per leerling. Bij een extra theorie-examen is dat 245 euro. Of de examens daadwerkelijk worden opgesplitst, is nog niet duidelijk: het demissionaire kabinet laat nog onderzoeken wat de beste keuze is. “We willen graag dat de kosten zo gelijk mogelijk blijven”, zegt een woordvoerder.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Bron: ANP

5 reacties op “Rijlessen mogelijk honderden euro’s duurder door meer examens”

Nollie van Westerneng|29.05.24|16:43

Zorg eerst maar eens voor wegwerken wachttijden (2 á 6 maanden). Niet laten zakken op onbenullige zaken, waardoor er meer mensen slagen. Zorg voor minder ouderendiscriminatie.

Nollie van Westerneng|29.05.24|16:45

Men moet zich buigen over
a. wegwerken wachttijden
b. leeftijdsdiscriminatie
Veel belangrijker !!

pamela solano|30.05.24|19:44

Gaat het cbr in de zomermaanden dan ook snacht werken. Ze vinden in het donker rijden toch zo belangrijk😁😁😁. Ideeën zat maar de uitvoering is verschikkelijk. Pak de slechte rijscholen per rijschool aan en laat de goeie instructeurs met rust.

pamela solano|30.05.24|19:52

Gaat het cbr dan snachts in de zomermaanden ook examens afnemen zag op nieuws gisteren dat het cbr het heel belangrijk vindt dat leerlingen in het donker rijden lekker in de zomermaanden.
Maar als het cbr zomers snacht aanwezig is ben ik voor 😄😄😄. Gaat Cbr ook kinderopvang regelen voor alleen staande ouders ( leerling/ instructeurs? Er zijn nu al te te lange wachtlijsten om te beginnen met lessen dit wordt alleen maar groter.

Ronald Heinen|03.06.24|10:43

CBR : maak duidelijk wat de definitie van een slechte rijschool is ? Bijvoorbeeld slagings-percentage onder de 40%. En ga deze “begeleiden”. Maar val de rijscholen die op of boven het gemiddelde slagingspercentage zitten niet lastig en zeker jaag deze niet op nog meer kosten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.