Lesauto Testdag 2013

Volkswagen, Golf, VII, Lesauto Van Het Jaar 2014De Lesauto Testdag 2013 trok maar liefst ruim 800 bezoekers. Rijinstructeurs en rijschoolhouders hebben de hele dag door diverse automodellen uitgebreid getest. In totaal konden de bezoekers van de Lesauto Testdag met ruim 70 auto’s, bestaande uit 30 verschillende automodellen, testrijden. Aan het einde van de rit werd een beoordeling geven door de rijinstructeurs. Er kon gereden worden met diverse lesauto-modellen van Kia, Honda, Toyota, Suzuki, Seat, Volvo, Volkswagen, Peugeot, Opel, Ford, Hyundai, Renault, Mini, Citroën. Ook kon er dit jaar een rondje gereden worden met diverse Honda-motoren en een Claas-tractor.

De prijs ‘Lesauto van het Jaar 2014′ werd uitgereikt ter afsluiting van de landelijke Lesauto Testdag, georganiseerd door VerkeersPro.nl. In totaal zijn er bijna duizend beoordelingen ingevuld door de rijinstructeurs en rijschoolhouders.

De Volkswagen Golf VII is door de rijschoolbranche uitgeroepen tot Lesauto van het Jaar 2014. De rijinstructeurs en rijschoolhouders die maandag testritten hebben uitgevoerd op de Lesauto Testdag beoordeelden het voertuig het hoogst met een overall rapportcijfer van gemiddeld 8,3. Dat is hetzelfde cijfer als titelverdediger Hyundai i30, maar de Volkswagen Golf had twee keer zoveel beoordelingen, waardoor dat voertuig zichzelf een jaar lang ‘Lesauto van het Jaar 2014′ mag noemen.

Score

De Volkswagen Golf scoort vooral goed op zijn veelzijdigheid. Hij krijgt op alle individuele punten, zoals bedieningsgemak en rijcomfort, ruim een 8. Opvallend is dat hij vergeleken met andere modellen nergens de hoogste score behaalt op deze individuele zaken. Maar omdat hij op alle zaken bovengemiddeld scoort volgens de rijinstructeurs, hebben zij ‘overall’ toch de hoogste score gegeven.

Zijn grote concurrent, titelverdediger Hyundai i30, scoort het beste op punten als binnenruimte, zicht rondom en remgedrag. Maar verliest punten op ‘beschikbaar vermogen’, volgens de testrijders.

Prijs/kwaliteit

Als het gaat om stuurgedrag en ‘prijs/kwaliteit verhouding’ wordt de Seat Leon het beste beoordeeld. Dat voertuig ontving ook de meeste testrijders: maar liefst 91 mensen vulden een beoordeling in. De Honda Civic heeft de hoogste score behaald op het gebied van ‘beschikbaar vermogen’. Als het gaat om ‘uiterlijk/design’ is de Mini Countryman het hoogst gewaardeerd.

Om in aanmerking te komen voor de titel Lesauto van het Jaar moesten er minimaal 20 beoordelingen ingevuld worden per model. Het rapportcijfer ‘overall’ was bepalend voor de verkiezing van de Lesauto van het Jaar. Rijinstructeurs rijden gemiddeld ruim 60.000 kilometer per jaar.

Rijschool Innovatie Award

De rijschoolbranche heeft Verjo gekozen als winnaar van de Rijschool Innovatie Award 2013 met de Verkeer Situatiemaker Applicatie ‘digitaal schetsboek’. De prijs is uitgereikt tijdens de Lesauto Testdag met Rijschoolbeurs op 23 september 2013, geoganiseerd door VerkeersPro.nl. In totaal hadden een kleine 600 rijinstructeurs hun stem uitgebracht. Verjo heeft 66,8% van de stemmen ontvangen.

Verjo was samen met twee andere innovaties genomineerd door de vakjury, bestaande uit de voorzitters van de brancheverenigingen Bovag, VRB, FAM, LBVI en VerkeersPro.nl. Sjaak de Coninck met de cursus Rijinstructeur+ voor training van Verkeerangst is op de tweede plaats geëindigd met 22,7% van de stemmen. Dation met Greenstar Statistics ‘black-box rijadviseur’ ontving 10,6% van de stemmen.

Situatiemaker

De Verkeer SituatieMaker Applicatie is gemaakt om snel en duidelijk een situatie in het verkeer te tekenen voor zowel op een tablet als een smartphone. Deze app is bijzonder geschikt voor rijinstructeurs als het digitale schetsboek in de lesauto. Het is bruikbaar bij rijbewijs auto maar ook voor de andere rijbewijzen. Maar ook voor iedereen die snel een verkeerssituatie wil tekenen.

in het hoofdscherm kan een type situatie, zoals een kruispunt, rotonde, enz gekozen worden. Ook kan er voor een interactieve kaart gekozen worden. Er kunnen verkeersborden, verkeersdeelnemers, objecten, voertuigen, etc toegevoegd worden. Er kan vervolgens op de situatie vrij getekend en geschreven worden. Door het maken van een screenshot kan de rijinstructeur vervolgens de geschetste situatie mailen naar de leerling.

Rijschoolbeurs

De prijs is uitgereikt op de Rijschoolbeurs tijdens de Lesauto Testdag in Maarssen.