2020, het gouden jaar voor de motorverkoop

Vorig jaar telde de vakhandel een recordaantal van 52.175 verkochte tweedehands motorfietsen en zijn er 14.622 nieuwe motorfietsen verkocht in Nederland. Dit is het hoogste aantal nieuwe motoren sinds 2009, zo blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

In 2019 werden er met 47.053 stuks 11 procent minder tweedehands motorfietsen verkocht dan in 2020. Volgens RAI Vereniging is dit de eerste keer dat er meer dan 50.000 occasions zijn verkocht in één jaar. Zo telde de maand december bijna een kwart meer aankopen dan dezelfde maand het jaar ervoor.

Door de coronacrisis is het reisgedrag van de samenleving hevig veranderd en er is meer behoefte ontstaan aan individueel vervoer. Met de motor kun je je veilig en snel van A naar B verplaatsen, het is hygiënisch en je kunt makkelijker parkeren. Dit zijn volgens RAI Vereniging en BOVAG de grootste voordelen die de anderhalf miljoen motorrijbewijsbezitters motiveren om een motor aan te schaffen.

Van daling naar verkooprecord

Begin dit jaar zorgde de corona-uitbraak nog voor een flinke daling in de verkoop. Vanwege de problemen in de toelevering en productie werden er in april 2020 ruim 16 procent minder motoren verkocht dan in april 2019. Vanaf de zomer werd er een flinke inhaalslag gemaakt en liepen de cijfers in rap tempo weer op.

De populairste nieuw verkochte merken in 2020 waren:
1. BMW 2.541 stuks (17,4 procent marktaandeel)
2. Yamaha 2.477 stuks (16,9 procent marktaandeel)
3. Kawasaki 2.197 (15,0 procent marktaandeel)
4. Honda 1.235 stuks (8,5 procent marktaandeel)
5. KTM 1.175 (8,0 procent marktaandeel)

Lees ook:

Minder nieuwe motoren verkocht, wel meer occasions

Brommer- en motorrijles toch toegestaan tijdens lockdown

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.